Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke aanleg voor kanker

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan 100 soorten ziektes. Ze hebben allemaal een zelfde kenmerk. Dat is dat cellen ongecontroleerd gaan delen op een bepaalde plek in het lichaam. Hierdoor ontstaan tumoren, of gezwellen.

Kwaadaardige tumor

Bij een kwaadaardige tumor spreken we van kanker.
Kwaadaardige tumoren kunnen binnendringen in weefsels er omheen. En cellen kunnen van zo’n tumor (kankercellen) losraken. Deze cellen kunnen via het bloed en/of weefselvloeistof (lymfe) ergens anders in het lichaam terechtkomen.
Daar kunnen ze ook uitgroeien tot kwaadaardige tumoren. Dit zijn uitzaaiingen (metastasen).

Goedaardige tumor

Bij een goedaardige tumor spreken we niet van kanker. Goedaardige tumoren dringen niet binnen in andere weefsels en zaaien niet uit.
Toch kunnen ze problemen geven als ze tegen weefsels of organen er om heen drukken. En goedaardige tumoren kunnen soms wel kwaadaardig worden.

Oorzaken

Kanker kan door verschillende oorzaken ontstaan, waaronder soms erfelijke aanleg. Bij ongeveer 5% (5 op de 100) van alle mensen met kanker is erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Dan is het erfelijke aanleg voor kanker. Vaak gaat het dan om één bepaalde vorm van kanker, bij meerdere naaste familieleden.

Tumorsyndromen

Soms is er een bepaalde combinatie van soorten kanker bij familieleden. Dan is het een erfelijk (tumor)syndroom. Hierbij kunnen ook goedaardige tumoren ontstaan.

Typisch voor erfelijke aanleg voor kanker is verder dat het meestal op jongere leeftijd begint dan niet-erfelijke kanker. Ook als er in de familie één persoon met kanker is, kan er dan reden zijn voor erfelijkheidsonderzoek.

Erfelijke tumorsyndromen op deze website

Over de volgende erfelijke tumorsyndromen is op deze website informatie te vinden:

Andere vormen van kanker op deze website

ALLES OPENEN