Overslaan en naar de inhoud gaan

Lynch syndroom

Het Lynch syndroom is een erfelijke aandoening. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Mensen met het Lynch syndroom hebben een kans van 25 tot 70% om in de loop van het leven dikke darm- of endeldarmkanker te krijgen. Dat betekent dat van de 100 mensen met het Lynch syndroom, er tussen de 25 en 70 dikke darm- of endeldarmkanker krijgen. En er is een licht verhoogd risico op kanker van de maag, eierstokken, dunne darm, alvleesklier, galwegen, nierbekken, urineleider, hersenen en talgklieren.

Vrouwen met het Lynch syndroom hebben daarnaast een risico van 25 tot 70 op de 100 (25% tot 70%) om baarmoederkanker te krijgen.
Bij het Lynch syndroom ontstaat kanker vaak voor het vijftigste levensjaar.

Een klein aantal families met het Lynch syndroom heeft zeldzame vormen van huidkanker, namelijk: talgklier adenomen en - carcinomen en keratoacanthomen. Als deze kenmerken samen voorkomen, dan heet dat het Muir-Torre syndroom.

Een andere variant van het Lynch syndroom is het Turcot syndroom. Dan zijn er naast tumoren die typisch zijn voor het Lynch syndroom ook hersentumoren. Maar het Turcot syndroom kan ook gevolg zijn van de erfelijke aanleg die FAP veroorzaakt.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN