Overslaan en naar de inhoud gaan

Lynch syndroom

Het Lynch syndroom is een erfelijke aanleg voor kanker. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Bij het Lynch syndroom ontstaat kanker vaak voor het vijftigste levensjaar.

Mensen met het Lynch syndroom hebben een kans van 25 tot 70% om in de loop van het leven kanker van de dikke darm of van de endeldarm te krijgen. Dat betekent dat van de 100 mensen met het Lynch syndroom, er tussen de 25 en 70 dikke darm- of endeldarmkanker krijgen. Vrouwen met het Lynch syndroom hebben daarnaast een risico van 25 tot 70 op de 100 (25% tot 70%) om baarmoederkanker te krijgen.

Daarnaast  is er een licht verhoogd risico op kanker van de maag, eierstokken, dunne darm, galwegen, nierbekken, urineleider, blaas en talgklieren.

Zeldzame vormen van het Lynch syndroom:
Het Muir-Torre syndroom. Een klein aantal families met het Lynch syndroom heeft ook zeldzame vormen van huidkanker, namelijk: talgklieradenomen en -carcinomen en keratoacanthomen.

Het Turcot syndroom. Dan zijn er naast tumoren die typisch zijn voor het Lynch syndroom ook tumoren in de hersenen. Maar het Turcot syndroom kan ook gevolg zijn van de erfelijke aanleg die FAP veroorzaakt.

CMMRD (Constitutional Mismatch Repair Deficiëntie). Mensen met CMMRD hebben een zeer hoog risico op het ontwikkelen van hersentumoren (vaak voor 10-jarige leeftijd), en tumoren van maag en darmen (vooral van de dikke darm, meestal tussen de 10 en 30 jaar oud). Verder is hun kans op bijvoorbeeld leukemie of Non-Hodgkin verhoogd (vaak voor 10-jarige leeftijd). En hebben ze een verhoogde kans op andere vormen van kanker. De tumoren kunnen op jongere leeftijd ontstaan. Soms heeft iemand meerdere tumoren tegelijk.
Ook kan iemand met CMMRD  bepaalde vlekken op de huid hebben. Bijvoorbeeld cafe-au-lait vlekken. Deze hebben vaak een grillige rand en de vlekken zijn vaak niet egaal bruin (zoals bij neurofibromatose). Ook kunnen er huidplekjes met minder pigment op de huid zitten, sproeten in de oksels of neurofibromen (goedaardige tumoren die ook voorkomen bij Neurofibromatose type 1).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN