Overslaan en naar de inhoud gaan

WAGR syndroom

De naam WAGR syndroom komt uit het Engels. De vier letters staan voor de kenmerken die iemand met WAGR syndroom kan hebben. Iemand met WAGR syndroom heeft  meerdere klachten. De oorzaak is dat een stukje van chromosoom 11 ontbreekt.

De vier letters WAGR
De W komt van Wilms tumor. Dit is een zeldzame vorm van nierkanker. Die kan op jonge leeftijd beginnen. Ongeveer de helft van de kinderen met WAGR syndroom krijgt deze vorm van nierkanker.
De A komt van Aniridie. Dan ontbreekt de iris (regenboogvlies) van het oog (voor een deel). Dan ziet iemand minder scherp. Of iemand heeft veel last van licht. Er kunnen ook andere problemen met de ogen zijn, zoals staar of glaucoom.
De G staat voor Genitale afwijkingen en urinewegafwijkingen. Bij genitale afwijkingen zijn er problemen met het geslacht. Meisjes kunnen afwijkingen hebben aan de baarmoeder en de eierstokken. Bij jongens kunnen de teelballen niet zijn ingedaald.
Bij urinewegafwijkingen zijn er problemen met de nieren, de blaas, de urineleiders en de plasbuis. Bij jongens kan de plasbuis te kort zijn. Bij ongeveer de helft van de mensen werken de nieren steeds minder goed tot (na een tijdje) helemaal niet meer.  
De R komt van Range of developmental delays (verschillende problemen met de ontwikkeling). Dit betekent dat kinderen problemen kunnen hebben met bewegen, praten en leren. Ongeveer 70% van de kinderen met het WAGR syndroom heeft een verstandelijke beperking. Sommige kinderen hebben problemen als bijvoorbeeld ADHD, ASS, zich bang of somber voelen.

Andere kenmerken
Soms heeft iemand met het WAGR syndroom nog andere kenmerken. Iemand kan overgewicht hebben. Bij sommige mensen groeit de rug krom (scoliose). Soms heeft iemand slappere of juist stijvere spieren. Of er is een ontsteking van de alvleesklier.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN