Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben ik drager?

In Nederland worden de meeste kinderen gezond geboren. Maar soms wordt een kind met een erfelijke aandoening geboren. Dat kan komen omdat de ouders, vaak zonder het te weten, drager zijn van die ziekte. Dan hebben jij en je partner een erfelijke aanleg, waardoor jullie kinderen een erfelijke ziekte kunnen krijgen. Sommige mensen hebben meer kans om drager te zijn. Geldt dat misschien voor jou?

Kans op ziek kind

Ook als je zelf gezond bent, is er een kleine kans dat je een kind krijgt met een erfelijke ziekte. Dat komt omdat je drager kunt zijn van een erfelijke ziekte. Je merkt daar meestal niks van. Maar als jij en je partner drager zijn van dezelfde erfelijke ziekte, dan heeft ieder kind een kans om die ziekte te krijgen. Het gaat om ziektes die autosomaal recessief erfelijk zijn. 
Sommige paren hebben meer kans om drager te zijn. Bijvoorbeeld omdat jij en je partner familie van elkaar zijn of omdat je bij een bepaalde bevolkingsgroep hoort. In verschillende bevolkingsgroepen in Nederland komen bepaalde erfelijke ziektes vaker voor.

Drager zonder het te weten

Mensen kunnen zonder het te weten drager zijn. Als jij en je partner een afwijking in de genen hebben voor dezelfde autosomaal recessief erfelijke ziekte, dan hebben jullie (toekomstige) kinderen allemaal  meer kans op. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Julia of van Emma.

Dragerschapstest

Wil je weten of jij en je partner een hogere kans hebben op een kind met zo’n erfelijke ziekte? Bespreek dit dan met je verloskundige of huisarts. Soms kun je een dragerschapstest laten doen.
Lees ook de folder 'Wil je zwanger worden?' over dragerschapstesten.

Informatie voor zorgprofessionals

Ben je een verwijzer (verloskundige of huisarts)? Dan kun je voor collegiaal overleg over verwijzing contact opnemen met een afdeling klinische genetica.  
Met de folder Wil je zwanger worden? kun je patiënten wijzen op de mogelijkheid van dragerschapstesten.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.