Overslaan en naar de inhoud gaan

Multipele osteochondromen

Multipele osteochondromen zijn erfelijke bottumoren. Deze bottumoren zijn goedaardig. Vroeger werden multipele osteochondromen ook wel “hereditaire multipele exostosen” genoemd.

Multipele osteochondromen kunnen gevolgen hebben voor vooral de pijpbeenderen, het bekken en de schoudergordel. Voorbeelden van pijpbeenderen zijn je dijbeen, het bovenste bot in je arm en je vingerkootjes.

Osteochondromen (exostosen) bestaan onder andere uit kraakbeen. Ze ontstaan vaak al op peuter- of kleuterleeftijd. Vooral tijdens het opgroeien van het kind kunnen ze snel groeien.

Osteochondromen zorgen soms voor vergroeiingen. Dat kan er voor zorgen dat iemand minder goed kan bewegen. Verder kunnen ze pijn doen. Soms drukt een osteochondroom op een zenuw waardoor er uitvalsverschijnselen kunnen zijn, bijvoorbeeld dat iemand een arm of been niet meer goed kan bewegen, of er een ander gevoel in heeft.

Iemand met osteochondromen is meestal iets minder lang dan iemand in dezelfde familie die het niet heeft. Meestal stopt de groei van de osteochondromen na de puberteit.

Op volwassen leeftijd is er een kleine kans dat de goedaardige bottumoren veranderen in kwaadaardige kanker.

De mate waarin de kenmerken optreden, verschilt van persoon tot persoon.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES SLUITEN