Overslaan en naar de inhoud gaan

Lengte & erfelijkheid

Vraag jij je af of jouw kind even lang wordt als jij? Dat is moeilijk te voorspellen. Genen bepalen veel, maar niet alles.

Genen invloed op lengte

Hoe lang je wordt hangt onder andere af van de genen die je van je ouders erft. Daarom heeft een groot deel van de kinderen ongeveer dezelfde lengte als de ouders. Zeker enkele honderden genen bepalen hoe lang je wordt. Ieder gen heeft een klein effect.
Het kan zijn dat je ene kind langer of juist korter is dan het andere kind. Elk kind erft andere dingen van dezelfde ouders. 

Gezond leven en langer worden

Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.

Hoe lang wordt mijn kind

De uiteindelijke lengte van een kind is niet precies te voorspellen. Wel kan het worden geschat, op basis van de lengte van beide ouders.
TNO heeft een zogenaamde groeicalculator om de uiteindelijke lengte van  jouw kind te berekenen. Houd er rekening mee dat ze het alleen maar ongeveer kunnen schatten!

Voor meer informatie over de groei en ontwikkeling van je kind, kun je terecht bij Stichting Kind & Groei.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.