Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is kanker van de alvleesklier (pancreas). De alvleesklier is een orgaan in de buik. Het orgaan maakt stoffen die zorgen voor een goede spijsvertering. Erfelijke aanleg speelt bij alvleesklierkanker meestal geen rol. Bij minder dan 5% van de personen met alvleesklierkanker speelt erfelijke aanleg wel een rol

Er zijn meerdere vormen van alvleesklierkanker. Meestal zit de kanker in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier. Dit wordt ductaal adenocarcinoom genoemd. Over de erfelijke vorm van adenocarcinoom gaat deze tekst. 

Alvleesklierkanker geeft in het begin meestal geen klachten. Het wordt daarom vaak pas laat ontdekt. De kanker kan dan al ver gevorderd zijn. Klachten die iemand met alvleesklierkanker kan hebben zijn: diarree, donkere plas en poep, moeheid, geelzucht, afvallen, misselijk en overgeven, pijn aan de bovenkant van de buik.

Redenen om aan deze erfelijke aanleg voor alvleesklierkanker te denken zijn:

  • twee of meer naaste familieleden met alvleesklierkanker
  • drie of meer familieleden met alvleesklierkanker
  • twee of meer familieleden met alvleesklierkanker, waarbij tenminste één familielid 50 jaar of jonger was toen de ziekte werd vastgesteld
  • als iemand, naast alvleesklierkanker, ook een bepaalde vorm van huidkanker (melanoom) heeft
  • als er, naast alvleesklierkanker, twee of meer familieleden met een bepaalde vorm van huidkanker zijn.

Erfelijke ziektes waarbij meer risico is op alvleesklierkanker:

Zoek je informatie over de andere soorten tumoren die in de alvleesklier kunnen ontstaan? Kijk dan op kanker.nl 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN