Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker of teelbalkanker is kanker van de zaadbal (of teelbal).

Zaadbalkanker begint met een vergroting, verharding of verandering van de zaadbal.

De oorzaken van zaadbalkanker zijn niet precies bekend. Wel zijn er een paar redenen bekend die het risico op zaadbalkanker verhogen. Zoals mannen bij wie de zaadballen niet waren ingedaald bij geboorte (cryptorchisme), maar die daarvoor pas na hun puberteit zijn geopereerd. Zij hebben een hogere kans op zaadbalkanker. Ook bij problemen met de vruchtbaarheid is de kans hoger. En als het in de familie voorkomt.

Ongeveer 1 tot 3 op de 100 mannen (1-3%) met zaadbalkanker heeft een familielid met zaadbalkanker. Als 2 of meer mannen uit een familie zaadbalkanker hebben gehad, dan heet het familiair testiscarcinoom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Teelbalkanker
   Testiscarcinoom

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Aan zaadbalkanker kan worden gedacht als iemand een vergroting, harde plek of verandering in de zaadbal heeft.

   De diagnose kan worden bevestigd door bloedonderzoek, samen met een echo, onderzoek van de balzak en buik, en met een biopt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Bij zaadbalkanker kan er een operatie worden gedaan. Daarnaast is vaak aanvullende behandeling nodig, bijvoorbeeld door bestraling of chemotherapie.

   Als zaadbalkanker in de familie voorkomt, is soms het advies om de zaadballen regelmatig zelf te controleren op veranderingen (de (huis)arts kan daar uitleg over geven).

  • Hoe vaak komt het voor?

   Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 800 mannen teelbalkanker vastgesteld. Het risico voor mannen om ergens in de loop van het leven zaadbalkanker te krijgen is iets meer dan 1 op de 200 (0,6%) .

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Zaadbalkanker erft multifactorieel over. Er is op dit moment niet één hele duidelijke erfelijke factor bekend die het risico op zaadbalkanker sterk verhoogt. Waarschijnlijk spelen erfelijke aanleg samen met oorzaken uit de omgeving een rol bij het ontstaan van zaadbalkanker. Er is daarom in het algemeen geen reden voor erfelijkheidsonderzoek bij zaadbalkanker.

   Als een man een familielid heeft met zaadbalkanker, dan is zijn risico om zelf ook zaadbalkanker te krijgen iets groter dan wanneer het niet in de familie voorkomt.

   Een broer van een man met zaadbalkanker heeft 8 tot 10 keer meer kans om zelf zaadbalkanker te krijgen, in vergelijking met iemand bij wie het niet in de familie voorkomt. Dat is een kans van ongeveer 2-4% om ergens in de loop van het leven zaadbalkanker te krijgen.

   De zoon van een man met zaadbalkanker heeft 4 tot 6 keer meer kans op zaadbalkanker. Andersom heeft de vader van een zoon met zaadbalkanker een 2x zo hoge kans op zaadbalkanker.

  • Kinderwens

   Het verwijderen van één zaadbal heeft meestal geen gevolgen voor de vruchtbaarheid. De andere (gezonde) zaadbal blijft normaal werken. Als uit onderzoek blijkt dat er chemotherapie of bestraling nodig is, dan kun je met je arts bespreken of het belangrijk is om je sperma in te laten vriezen.

   Heb jij ook een kinderwens en komt er teelbalkanker voor in de familie? Deze keuzehulp helpt je om je gevoelens en gedachten op een rijtje te krijgen. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

  • Expertisecentra

   Voor zaadbalkanker is door de minister (nog) geen Expertisecentrum aangewezen.