Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Lhermitte-Duclos

De ziekte van Lhermitte–Duclos (LDD) is een goedaardige tumor in de kleine hersenen (het cerebellum). Iemand met deze aandoening heeft soms klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en problemen met zien en het evenwicht.

Als iemand de ziekte van Lhermitte Duclos heeft, is de kans groot dat hij of zij de ziekte van Cowden heeft. Voor zover we weten, krijgt lang niet iedereen met het syndroom van Cowden ook de ziekte van Lhermitte-Duclos.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Dysplastisch gangliocytoom van het cerebellum
   Dysplastic gangliocytoma of the cerebellum
   LDD

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen de ziekte van Lhermitte-Duclos vaststellen met een MRI-scan van de hersenen. Meestal is iemand tussen de 30 en de 40 jaar oud als de diagnose gesteld wordt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Iemand met de ziekte van Lhermitte-Duclos heeft vaak zolang hij of zij geen klachten heeft, geen behandeling nodig.

   Als er wel klachten zijn kan het nuttig zijn om (een deel) van de tumor weg te halen. Dit gebeurt met een operatie. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   De ziekte van Lhermitte-Duclos is zeldzaam. Er zijn ongeveer 200 mensen in de wereld die het hebben.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als iemand de ziekte van Cowden heeft, dan krijgt iemand ook vaak de ziekte van Lhermitte-Duclos.

   De ziekte van Cowden is autosomaal dominant erfelijk. Bij veel mensen met de ziekte van Cowden wordt er een afwijking in het PTEN-gen gevonden. Dit is ook vaak zo bij mensen die op volwassen leeftijd de ziekte van Lhermitte-Duclos krijgen.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.