Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijk of niet

De meeste ziektes zijn niet erfelijk. Maar sommige ziektes wèl. Als je een ziekte hebt geërfd, kun je deze vaak ook doorgeven aan je kinderen.

Welke ziektes zijn erfelijk?

Sommige ziektes zijn erfelijk. Dan komt dat door een afwijking in een gen. Zo’n afwijking (of foutje) kan gevonden worden met een DNA-onderzoek. Als ze weten welke afwijking in het gen het is, dan weten artsen óók vaak hoeveel kans er is dat je de ziekte aan een kind doorgeeft. Meer informatie over hoe je eigenlijk een ziekte kunt erven

Informatie over erfelijke ziektes

Op deze website staan beschrijvingen van heel veel erfelijke ziektes. Ook vind je hier informatie over ziektes die kunnen komen door een combinatie van afwijkingen in genen, door hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt. Dit noemen we ook wel multifactoriële ziektes. 

Heb je een ziekte (in de familie) en wil je weten of deze erfelijk is?
Type dan de naam van deze ziekte in het vak: 'zoek op een ziekte of ander onderwerp' boven deze pagina. Of kijk in deze lijst

Staat de ziekte die je zoekt er niet bij en wil je weten of deze erfelijk is? Of heb je een andere vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20) (Mail) ons.