Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten zijn ziekten van de afweer (het afweersysteem). Ons afweersysteem heeft de taak ons te beschermen tegen ontstekingen (infecties). Oorzaken van infecties zijn bijvoorbeeld bacteriën of een virus. De kenmerken verschillen per persoon en per ziekte.

Bij een auto-immuunziekte werkt het afweersysteem niet goed. Dan vallen de cellen niet alleen schadelijke invloeden (van buitenaf) aan, maar ook de gezonde, eigen cellen van het lichaam.
Hierdoor kan er schade aan weefsels en organen ontstaan. Welke klachten en kenmerken iemand krijgt bij een auto-immuunziekte hangt af van het soort cellen dat door het afweersysteem wordt aangevallen.

Het afweersysteem bestaat uit veel verschillende soorten cellen die in ons hele lichaam zitten. Normaal beschermen deze cellen ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals infecties, maar spelen bijvoorbeeld ook een rol in de bestrijding van kankercellen.


Voorbeelden van ziekten die (zeer waarschijnlijk) door auto-immuniteit veroorzaakt worden:

Bij auto-immuunziekten keert de afweer zich actief tegen het eigen lichaam, terwijl bij afweerstoornissen de afweer juist minder is. Het komt ook voor dat iemand zowel een afweerstoornissen als een auto-immuunziekte heeft.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Auto-immuniteit
   Autoimmune disease

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Veel auto-immuunziekten kunnen herkend worden op basis van de klachten en kenmerken die iemand heeft. De manier waarop de diagnose wordt gesteld verschilt per aandoening. Kijk voor meer informatie bij de verschillende aandoeningen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal komen auto-immuunziekten in een familie vaker voor. Ook kan bij 1 persoon sprake zijn van meerdere auto-immuunziekten (bijvoorbeeld Primaire scleroserende cholangitis en de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa).

   Auto-immuunziekten ontstaan waarschijnlijk door een combinatie van omgevingsfactoren en erfelijke aanleg. Dit wordt multifactoriële overerving genoemd.

   Kijk voor meer informatie bij de verschillende aandoeningen.

  • Meer info voor patiënten

   Kijk bij de informatie over de verschillende aandoeningen.

  • Meer info voor artsen

   Kijk bij de informatie over de verschillende aandoeningen.