Overslaan en naar de inhoud gaan

Coeliakie

Bij coeliakie is iemand overgevoelig voor gluten. Gluten zijn eiwitten die in bepaalde granen zitten. De oorzaak van coeliakie is niet precies bekend. Zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van deze ziekte.

Gluten zitten onder andere in de granen: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Voedsel waarin deze granen verwerkt zijn, bevat gluten.

Coeliakie is verder een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten gaat er iets mis met de afweer van het lichaam. Normaal beschermt de afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers. Maar als bij coeliakie via het voedsel gluten in het lichaam komen, wordt de afweer actief. Daardoor kunnen de kenmerken van coeliakie ontstaan. De binnenkant van de dunne darm kan beschadigen. Daardoor kan iemand onder andere langdurige diarree, buikpijn en een opgezette buik hebben.

Als de darmen erg aangedaan zijn, kunnen ze voedingsstoffen niet meer goed opnemen. Dan kunnen na verloop van tijd bloedarmoede, vermoeidheid en botontkalking ontstaan. Ook depressie, epilepsie, onvruchtbaarheid en miskramen kunnen voorkomen. Bij kinderen met coeliakie kan een groeiachterstand ontstaan.

Sommige mensen met coeliakie hebben ook de huidziekte dermatitis herpetiformis. Ze krijgen dan jeuk en bultjes, blaasjes of blaren op de huid.

De diagnose kan zowel op jonge als op volwassen leeftijd gesteld worden. Of en de mate waarin de verschijnselen optreden, verschilt per persoon.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Coeliakie
   Glutenintolerantie
   Celiac disease
   Coeliac disease
   Gluten intolerance
   Gluten-induced enteropathy
   Gluten-sensitive enteropathy
   Celiac sprue
   Gluten enteropathy

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Coeliakie kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan vastgesteld worden met een bloedonderzoek. Hierna kan de diagnose bevestigd worden door een stukje weefsel van de dunne darm (biopt) te onderzoeken.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Coeliakie is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het volgen van een glutenvrij dieet. Hierdoor kan de binnenkant van de dunne darm herstellen en weer voedingstoffen opnemen. Een diëtist kan helpen bij het samenstellen van het dieet.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 100 (1%) van de mensen in het westen van Europa heeft coeliakie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Erfelijke factoren en omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van coeliakie. Coeliakie erft daarom multifactorieel over.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Coeliakie is niet zeldzaam.