Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een langdurige ontsteking van de dunne en/of dikke darm. Deze ontsteking komt steeds terug. De oorzaak is nog niet bekend. Erfelijke factoren en omgevingsfactoren spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan.

De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten gaat er iets mis met de afweer van het lichaam. Normaal beschermt de afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën. Maar bij een auto-immuunziekte gaat de afweer delen van het eigen lichaam aanvallen. Dit kan de ontstoken darmen bij de ziekte van Crohn verklaren.

Bij de ziekte van Crohn is een klein of groot deel van de darmen ontstoken. Meestal gaat het om het laatste stuk van de dunne darm en de dikke darm. Maar de ontstekingen kunnen zich ook uitbreiden in de rest van de darmen. Door de ontstekingen kun je kenmerken als diarree en buikpijn krijgen. Ook gewichtsverlies, vermoeidheid en bloed bij de ontlasting kunnen voorkomen. De darm kan nauwer worden. Ook kan iemand met de ziekte van Crohn minder eetlust of koorts hebben. Soms breidt de ontsteking zich uit naar andere delen van het lichaam, zoals de gewrichten, de huid of de ogen.

De ziekte van Crohn ontstaat meestal tussen het vijftiende en dertigste levensjaar, maar soms eerder of later. 

Het verloop van de aandoening is niet goed te voorspellen. Soms wisselen rustige periodes zich af met periodes met veel klachten. Sommige mensen met de ziekte van Crohn hebben voortdurend klachten, terwijl anderen er jarenlang niets van merken.

De ziekte van Crohn heeft overeenkomsten met colitis ulcerosa, een andere soort darmontsteking.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Crohn disease
   Crohn’s disease
   CD
   Crohn-Lesniowsky syndrome
   Inflammatory bowel disease
   Ziekte van Crohn
   Colitis, Granulomatous
   Ileocolitis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De ziekte van Crohn kan worden vermoed op grond van de genoemde kenmerken. De diagnose wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek en onderzoek van bloed, ontlasting en stukjes darmweefsel (biopt). Met een darmonderzoek (endoscopie) kan binnen in de darmen gekeken worden. Soms maakt röntgenonderzoek deel uit van het onderzoek. Met röntgenonderzoek maakt een arts een foto van de binnenkant van het lichaam voor onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Crohn is nog niet te genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken. Medicijnen kunnen helpen tegen de ontstekingen. Soms is een operatie aan de darmen nodig.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland hebben ongeveer 20.000 personen de ziekte van Crohn.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De ziekte van Crohn ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van omgevingsfactoren en erfelijke aanleg. Mogelijk erft de ziekte daarom multifactorieel over.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Ziekte van Crohn is niet zeldzaam.