Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto-immuun hepatitis

Auto-immuun hepatitis is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte valt je afweer gezonde delen van je lichaam aan. In die gezonde delen ontstaan ontstekingen. Bij auto-immuun hepatitis gebeurt dit in de lever.  

Normaal voorkomt de afweer dat iemand ziek wordt van bijvoorbeeld een virus of een bacterie. Je afweer valt geen delen van het lichaam aan. Maar bij auto-immuun ziektes gebeurt dit wel. Hoe dit kan, weten dokters niet.

Bij auto-immuun hepatitis valt de afweer de lever aan. Deze gaat dan ontsteken. De lever is een belangrijk orgaan in je lichaam. De lever zorgt ervoor dat je lichaam voldoende brandstoffen heeft. Ook zorgt de lever ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Als de lever door de ontsteking beschadigt, werkt dit minder goed.

De oorzaak van auto-immuun hepatitis is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk spelen erfelijke aanleg, infecties, stress en medicijnen er een rol bij. Iemand kan, behalve auto-immuun hepatitis, nog een andere auto-immuunziekte hebben. Vooral vrouwen hebben auto-immuun hepatitis. De klachten verschillen van persoon tot persoon.

Meestal begint auto-immuun hepatitis in de puberteit of in de overgang. Soms begint de aandoening al voor de puberteit.  

Als de lever minder goed werkt, kan iemand klachten krijgen, zoals:

 • Buikpijn
 • Moe zijn
 • Weinig zin in eten
 • Klachten die lijken op griep
 • Koorts
 • Een opgezette lever
 • Pijn aan de gewrichten
 • Een gele huid (geelzucht)
 • Een vrouw wordt niet meer ongesteld

Welke klachten iemand krijgt en hoeveel klachten verschilt van persoon tot persoon.
 
Als behandeling tegen auto-immuun hepatitis goed werkt, kan iemand ongeveer net zo oud worden als iemand zonder de ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Chronische auto-immuun hepatitis
   Auto-immune hepatitis
   AIH

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken aan auto-immuun hepatitis als iemand de kenmerken en klachten heeft zoals die hierboven staan. Maar iemand die deze klachten heeft kan ook een andere ziekte van de lever hebben. Om zeker te weten of het om auto-immuun hepatitis gaat, kan een dokter verschillende onderzoeken doen zoals bloedonderzoek en/of een onderzoek van de lever met een biopt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Dokters kunnen medicijnen geven zodat iemand met auto-immuun hepatitis om de klachten minder te maken en te zorgen dat de lever niet verder beschadigd. Vaak moet iemand deze medicijnen levenslang gebruiken. Soms is een operatie mogelijk. Iemand krijgt dan een nieuwe lever van een donor.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland hebben ongeveer 2.500 tot 3.000 mensen auto-immuun hepatitis.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Bij auto-immuun hepatitis valt de afweer van je lichaam de lever aan en gaat de lever ontsteken. Waarom dit gebeurt, weten dokters niet. Waarschijnlijk ontstaat de aandoening door een foutje in een gen samen met andere omstandigheden. Maar ook door een andere ontsteking in het lichaam kan de afweer de lever gaan aanvallen.

   Normaal zorgt  je afweer ervoor dat je beschermd bent tegen ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld virussen en bacteriën. Bij auto-immuunziekten valt de afweer gezonde delen van je lichaam aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Een ontsteking geeft beschadigingen. Bij auto-immuun hepatitis raakt de lever ontstoken. Een ontstoken en beschadigde lever werkt minder goed.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Dokters weten niet of auto-immuun hepatitis erfelijk is. Auto-immuun hepatitis ontstaat waarschijnlijk door erfelijke aanleg samen met dingen zoals infecties, stress en medicijnen (multifactoriële overerving). Maar wat precies die erfelijke oorzaak is, weten dokters niet. Soms komen bij familieleden van mensen met auto-immuun hepatitis andere auto-immuunziekten voor.