Auto-immuun hepatitis
Bij auto-immuun hepatitis is de lever ontstoken. Ontsteking van de lever kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een virusinfectie.
Ons afweersysteem heeft de taak ons te beschermen tegen ontstekingen (infecties). Oorzaken van infecties zijn bijvoorbeeld bacteriën of een virus. Maar bij auto-immuun hepatitis valt het afweersysteem de cellen van de lever aan.
De lever zorgt onder andere voor de afbraak van veel afvalstoffen en medicijnen.
Door de ontsteking raakt de lever beschadigd. Na verloop van tijd komen er door de ontsteking littekens op de lever, dat wordt cirrose genoemd. Het weefsel van de lever wordt dan hard, en de lever gaat minder goed werken.
De klachten verschillen per persoon. De lever kan vergroot zijn. Iemand kan buikpijn hebben. Ook kan er sprake zijn van mindere eetlust, gewrichtspijn en/of geelzucht. Bij vrouwen kan de menstruatie uitblijven.
Auto-immuun hepatitis kan samen voorkomen met andere auto-immuunziekten. Auto-immuun hepatitis komt vooral bij vrouwen voor. De reden hiervoor is niet precies bekend.
-
Andere namen voor deze ziekte
Auto-immuun hepatitis
Chronische auto-immuun hepatitis
Auto-immune hepatitis
AIH -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
De diagnose kan worden vermoed met de klachten die hierboven staan. Het is belangrijk om te kijken of de leverontsteking geen andere oorzaak heeft. Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen. Ook wordt vaak een biopt van de lever gedaan.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Met medicijnen wordt geprobeerd klachten te verminderen en cirrose te voorkomen. De medicijnen bestaan uit ontstekingsremmende medicijnen, en medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Ze moeten vaak levenslang worden gebruikt. Bij cirrose is soms een levertransplantatie mogelijk.
-
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland zijn er naar schatting tussen de 2500 en 3000 mensen met auto-immuun hepatitis.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Auto-immuun hepatitis ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van omgevingsfactoren en erfelijke aanleg, dit wordt multifactoriële overerving genoemd. Soms komen bij familieleden van mensen met auto-immuun hepatitis ook andere auto-immuunziekten voor.
-
Meer info voor patiënten
- Nederlandse Leverpatiënten Vereniging
- MLDS
- Huisartsenbrochure Auto-immuun hepatitis. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP, de NHG en de patiëntenorganisaties. Bij deze brochure horen een apart te downloaden brief voor de huisarts brief voor de patiënt
- AIH Support Help for those affected by autoimmune hepatitis
- AARDA American Autoimmune Related Diseases Association
-
Meer info voor artsen
- Huisartsenbrochure Auto-immuun hepatitis.Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP, de NHG en de patiëntenorganisaties. Bij deze brochure horen een apart te downloaden brief voor de huisarts brief voor de patiënt
- Orphanet
- Clinical Practice Guidelines: Autoimmune hepatitis EASL = European Association for the Study of the Liver (2015)
- E-medicine
-
Expertisecentra
- Expertisecentra specifiek voor deze aandoening:
-
- Coeliakie Centrum
- Amsterdam UMC, locatie VUmc
- De Boelelaan 1117
- 1081 HV AMSTERDAM
- +31 (0)20 444 4444
- Orpha.net Expertlink
-
- Center for Immune-mediated and Genetic Cholestasis Syndromes
- Amsterdam UMC, locatie AMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- Orpha.net Expertlink