Overslaan en naar de inhoud gaan

Sclerodermie

Bij sclerodermie krijgt iemand harde stukken van bindweefsel in de huid en de in organen. Bindweefsel geeft steun aan de organen en botten en zit door het hele lichaam.

Sclerodermie is een auto-immuun ziekte. De oorzaak is nog niet precies duidelijk. Mogelijk spelen erfelijke aanleg en andere factoren een rol bij het krijgen van sclerodermie. De klachten van sclerodermie beginnen meestal op volwassen leeftijd. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

Er zijn verschillende soorten sclerodermie. Bij lokale sclerodermie heeft iemand harde stukken bindweefsel in de huid.

Bij systemische sclerodermie zitten de harde stukken bindweefsel op verschillende plekken in de huid en/of in het lichaam.
Daar zijn drie soorten van:

  • een vorm waarbij de plekken op de voeten, onderbenen, handen, onderarmen en/of het gezicht kunnen zitten. In een latere fase komen er soms ook harde plekken in organen in het lichaam. Zoals in de longen, het hart, de nieren en het spijsverteringskanaal.
  • een vorm waarbij de harde stukken in grotere delen van de huid zitten en in organen in het lichaam.
  • een vorm waarbij de harde stukken in de organen in het lichaam zitten.

Vaak heeft iemand eerst het fenomeen van Raynaud voordat de klachten van sclerodermie beginnen. Soms begint sclerodermie met moeheid, stijve spieren en gewrichten en uitval van haar. Het kan hierna nog lang duren voordat de sclerodermie begint.

Bij systemische sclerodermie kunnen de handen en het gezicht dikker worden door vocht (oedeem) en daarna krijgt iemand de verhardingen in de huid. Verder kunnen de gewrichten minder soepel gaan bewegen. en er kunnen open wondjes aan de vingers ontstaan. Soms zitten er kleine uitgezette bloedvaatjes in de huid.

Door sclerodermie in de organen, kunnen die minder goed gaan werken. Het kan dan gaan om organen zoals het hart, de longen, de darmen en de nieren. Bijvoorbeeld bij het hart kunnen problemen ontstaan met het rondpompen van het bloed door het lichaam. Door sclerodermie in de longen kan er  minder goed zuurstof uit de lucht worden opgenomen. In de darmen kunnen verstoppingen ontstaan. Als de nieren minder goed werken, dan kan de bloeddruk te hoog worden.

Soms heeft iemand met systemische  sclerodermie ook nog een andere aandoening, zoals SLE of rheumatoïde artritis.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES SLUITEN