Overslaan en naar de inhoud gaan

Guillain-Barré syndroom

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een auto-immuunziekte van bepaalde zenuwen. Namelijk van de zenuwen die naar de spieren gaan, zodat die kunnen bewegen. Ook de zenuwen die gevoel van de spieren en de huid doorgeven worden aangedaan.

GBS kan op alle leeftijden voorkomen. Door GBS kunnen de spieren verlammen, maar soms worden de spieren alleen maar zwakker. De verschijnselen kunnen plotseling beginnen en het kan snel erger worden. De verlammingen beginnen meestal in de spieren van de benen en de handen. In de loop van uren tot dagen kan de verlamming zich verder uitbreiden tot het hoofd. Het kan in alle spieren gebeuren. Hierdoor kan iemand ook problemen krijgen met slikken of ademhalen. Soms gaat het hart minder goed werken.

Behalve de spierzwakte of verlamming, kan iemand met GBS ook gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de delen van het lichaam hebben die aangedaan zijn.

De ziekte verloopt meestal volgens een vast patroon. Meestal heeft iemand voordat het GBS begint een infectie. In de eerste fase worden de klachten steeds erger. Dit kan tot vier weken duren. Meestal is het hoogtepunt binnen twee weken.
Tijdens de volgende fase blijven de klachten hetzelfde; ze worden niet erger en ook niet beter. Dit kan een paar weken tot maanden duren. In de laatste fase gaat het weer steeds beter. Dit kan een paar weken tot maanden duren. De meeste mensen herstellen helemaal van GBS, maar sommigen houden restverschijnselen. Bijvoorbeeld een verminderde conditie, vermoeidheid en pijnklachten.

De kenmerken van GBS ontstaan door ontstekingen in de zenuwen. Hierdoor werken de zenuwen niet goed meer. Waarom dit gebeurt, is niet bekend.

Of en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN