Overslaan en naar de inhoud gaan

Latent auto-immune diabetes in adults (LADA)

Latent auto-immune diabetes in adults (LADA) is een langzame vorm van diabetes type 1. LADA heeft dezelfde kenmerken als diabetes type 1, alleen ze beginnen bij LADA pas op latere leeftijd. Je merkt het onder andere aan moeheid en veel plassen. 

LADA ontstaat doordat het eigen afweersysteem zich tegen de alvleesklier richt. Uiteindelijk leidt dit tot een tekort aan insuline in het lichaam. Insuline is een hormoon dat er voor zorgt dat glucose (suiker) in de lichaamscellen wordt opgenomen. Glucose is belangrijk, want het is brandstof voor de cellen. 

LADA wordt in het begin regelmatig verward met diabetes mellitus type 2. Dit komt omdat latent auto-immune diabetes in adults heel geleidelijk begint en mensen vaak nog een tijd zonder insuline kunnen. Daarbij komt dat mensen vanwege hun hogere leeftijd vaak automatisch de diagnose diabetes type 2 krijgen.  

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   LADA
   Late-onset auto-immune diabetes of adulthood
   Slow onset  type 1 diabetes
   Type 1.5 diabetes
   Non-insulin requiring autoimmune diabetes (NIRAD)
   Slowly-progressing type 1 diabetes (SPT1D)
    

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose LADA kan met een bloedonderzoek worden gesteld. Er wordt dan gekeken of iemand bepaalde antistoffen in het bloed heeft.  

   Bij diabetes type 1 maakt het eigen afweersysteem de cellen van de alvleesklier kapot die insuline produceren. Dat is te zien aan bepaalde antistoffen in het bloed. Ook sommige mensen met diabetes type 2 hebben deze antistoffen in hun bloed. Deze mensen hebben latent auto-immune diabetes in adults.  

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   LADA wordt behandeld met insuline. Mensen die de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen, maar eigenlijk LADA hebben, krijgen meestal als eerste een behandeling met tabletten. Die tabletten werken bij hen vaak minder goed. Door bij LADA snel te starten met het spuiten van insuline, blijven de cellen die insuline produceren langer doorwerken.  

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 15 van de 100 (15%) mensen met diagnose type 2 diabetes hebben eigenlijk LADA. 

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.