Overslaan en naar de inhoud gaan

Immuun trombocytopenie (ITP)

Immuun trombocytopenie (ITP) is een auto-immuunziekte, waarbij er bloedplaatjes te veel worden afgebroken. Bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat op wondjes korstjes komen, zodat het bloeden stopt.

De oorzaak van ITP is niet precies bekend. Soms ontstaat ITP door een bepaalde infectie of door medicijnen. Er zijn een paar families waarbij de aandoening van ouder op kind lijkt te zijn doorgegeven.

Onze afweer verdedigt het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Maar bij een auto-immuunziekte valt de afweer het eigen lichaam aan in plaats van de ziekteverwekkers. Bij ITP valt de afweer dus de bloedplaatjes aan. Het gevolg is dat de milt teveel bloedplaatjes afbreekt. De milt is een orgaan in de buik. Als er minder bloedplaatjes zijn, stopt het bloeden minder goed. Het gevolg is dat iemand met ITP snel blauwe plekken krijgt. Ook kunnen er bloedingen van het tandvlees en de neus zijn. Soms komen er bloedingen in het maagdarmkanaal, de nieren of de urinewegen voor.

Bij de meeste kinderen gaat ITP over zonder behandeling. Maar bij volwassenen wordt ITP soms chronisch.

ALLES OPENEN