Overslaan en naar de inhoud gaan

Immuun trombocytopenie (ITP)

Immuun trombocytopenie (ITP) is een auto-immuunziekte, waarbij de bloedplaatjes te veel worden afgebroken. Bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat op een wond een korstje komt, zodat het bloeden stopt.

De oorzaak van ITP is niet precies bekend. Soms ontstaat ITP door een bepaalde infectie of door medicijnen. Er zijn een paar families waarbij het van ouder op kind lijkt te zijn doorgegeven.

Onze afweer verdedigt het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Maar bij een auto-immuunziekte valt de afweer het eigen lichaam aan, en niet de ziekteverwekkers. Bij ITP valt de afweer dus de bloedplaatjes aan.

Het gevolg is dat de milt teveel bloedplaatjes afbreekt. Als er minder bloedplaatjes zijn, stopt het bloeden minder goed.

Iemand met ITP krijgt snel een blauwe plek. Ook kan het tandvlees snel bloeden en er ontstaat vaker een bloedneus. Soms komen er bloedingen in het maagdarmkanaal, de nieren of de urinewegen voor.

Bij de meeste kinderen gaat ITP over zonder behandeling. Maar bij volwassenen wordt ITP soms chronisch.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN