Overslaan en naar de inhoud gaan

Multipele sclerose (MS)

Multipele sclerose (MS) is een aandoening van de hersenen en het ruggenmerg. Daarin ontstaan, door ontstekingen, geleidelijk harde plekken.

De oorzaak van multipele sclerose is nog niet duidelijk. Onderzoekers vermoeden dat MS een auto-immuunziekte is. Daardoor valt bij MS het afweersysteem van het lichaam de eigen zenuwcellen aan. Of en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon.

Door de harde plekken werken het ruggenmerg en de hersenen minder goed en ontstaat er schade. Dit kan leiden tot klachten zoals: moeheid, pijn, problemen met zien en problemen met de stoelgang (verstopping of diarree). Verder kan bewegen moeilijker worden en wordt iemand stijver, krijgt minder gevoel in de ledematen en heeft moeite met evenwicht bewaren. Meestal beginnen de kenmerken op volwassen leeftijd. Maar bij ongeveer 3-5% van de patiënten met MS werd de diagnose gesteld op de kinderleeftijd (tot 16 jaar oud).

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   MS
   Multiple sclerosis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan MS vermoeden met de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden vastgesteld met onderzoek van de hersenen en het ruggenmerg.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Multipele sclerose kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Medicijnen en fysiotherapie kunnen hierbij helpen. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland zijn er ongeveer 16.000 mensen met multipele sclerose. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Hoe multipele sclerose precies ontstaat, is niet bekend. Erfelijke aanleg samen met factoren als leefgewoontes en bepaalde virussen, kan MS veroorzaken. Als iemand MS heeft, heeft zijn/haar kind een kleine kans om het ook te krijgen.