Overslaan en naar de inhoud gaan

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van de hersenen en het ruggenmerg. Rond de zenuwen in je lichaam zit een beschermlaagje. Bij MS zitten in dit beschermlaagje meerdere harde plekken.

MS is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat bij MS de afweer van het lichaam het beschermlaagje rond de zenuwcellen aanvalt. Op die plekken kunnen ontstekingen ontstaan. Die plekken kunnen littekens (harde plekken) worden. Hierdoor kunnen de zenuwen beschadigen en minder goed hun werk doen.
Normaal valt de afweer alleen ziekteverwekkers (zoals bacteriën en virussen) aan. We weten niet waarom dit bij MS anders is.

Meestal beginnen de klachten van MS als iemand tussen de 20 en 40 jaar oud is. De klachten beginnen bijna nooit bij mensen die ouder of jonger zijn. Maar dat kan wel.
Welke klachten iemand krijgt, is van persoon tot persoon anders. Ook de ernst van de kenmerken is verschillend. Verder is het bij iedereen anders hoe de ziekte verloopt. Er zijn vier verschillende varianten van MS.

De meeste mensen met MS zijn een lange tijd erg moe. Iemand kan pijn in het gezicht hebben. Ook komt het regelmatig voor dat mensen last hebben van stijve spieren in de armen en benen, of dat er minder kracht in zit. Sommigen hebben moeite met lopen. Soms zijn er trillingen in de armen en/of benen. Ook kan het gevoel veranderen. Dan heeft iemand tintelingen in de armen en benen, of een branderig gevoel. Verder kunnen mensen soms moeite krijgen met praten. Soms krijgt iemand met MS problemen met concentreren. Sommige mensen krijgen moeite met het organiseren van zaken. Ook kunnen mensen soms dubbel zien of wazig zien. Soms kan iemand plas of poep niet meer goed ophouden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   MS
   Multiple sclerosis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken aan MS als iemand klachten heeft zoals die hier boven staan. Dokters kunnen bepalen of iemand de aandoening heeft met  onderzoek van de hersenen, het ruggenmerg en de ogen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Je kunt niet genezen van multiple sclerose. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten. Sommige klachten kunnen met medicijnen minder worden. Een fysiotherapeut kan helpen bij problemen met de spieren. Een logopedist kan helpen bij problemen met praten. En een ergotherapeut kan adviezen geven over hoe iemand de dagelijkse dingen het beste kan blijven doen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland zijn er ongeveer 17.000 mensen met multiple sclerose. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van MS is niet bekend. Er zijn wel afwijkingen in genen die misschien de kans groter maken om multiple sclerose te krijgen.
   Misschien wordt de kans op MS ook groter door andere factoren, bijvoorbeeld of je man of vrouw bent, of waar je woont.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Dat is niet bekend. Dit komt omdat we niet weten wat de oorzaak van MS is.
   Wel is het zo dat als iemand MS heeft, zijn of haar kind een kleine kans heeft om het ook te krijgen.
   Ook broers of zussen van iemand met MS hebben meer kans het te krijgen.

  • Kinderwens

   Als je als vrouw MS hebt en je wilt zwanger worden, praat er dan over met je dokter. De dokter kan je vertellen of er risico’s tijdens een zwangerschap zijn voor jou of je ongeboren kind en wat je er aan kunt doen.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA) aangewezen. Multiple Sclerose (MS) is niet zeldzaam.