Overslaan en naar de inhoud gaan

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte. Diabetes type 1 noemen we ook wel insuline afhankelijke diabetes mellitus type 1 (IADM). Diabetes type 1 is een multifactoriële aandoening. Dit houdt in dat er een erfelijke aanleg kan zijn, maar dat ook andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of weinig insuline aan. Insuline is een hormoon dat zorgt dat glucose uit het bloed in de lichaamscellen wordt opgenomen. Glucose is een soort suiker en is brandstof voor de cellen. Insuline wordt gemaakt door cellen in de alvleesklier. Maar bij diabetes type 1 zijn die cellen door het eigen afweersysteem beschadigd. Zo ontstaat insuline afhankelijke diabetes mellitus (IADM). Bij diabetes type 1 kan er dus niet genoeg glucose de lichaamscellen in.

Als de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog wordt, zoals bij diabetes type 1, verlaat de glucose het lichaam via nieren. Zo verliest het lichaam veel vocht. Er wordt letterlijk energie uitgeplast. Dan krijgt iemand: dorst, droge mond, veel drinken, veel plassen, vermagering terwijl er wel honger bestaat en vermoeidheid.
Het lichaam gaat vet afbreken om toch energie te kunnen leveren. Omdat er teveel glucose is kunnen de cellen hun werk niet goed doen. Als dit niet op tijd herkend wordt, kan het tot een acute levensbedreigende situatie en coma (bewusteloosheid) leiden. Ook is er na verloop van tijd een kans op nierproblemen en problemen aan de ogen, benen en voeten, hart en bloedvaten.

Diabetes type 1 ontstaat vooral bij mensen onder de 20 jaar, maar kan op alle leeftijden beginnen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Diabetes Mellitus Type 1
   Suikerziekte
   Insuline Afhankelijke Diabetes Mellitus (IADM)
   Insulin Dependent Diabetes Mellitus (IDDM)
   Type 1 diabetes
   Diabetes type 1

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Diabetes type 1 kan worden vermoed op grond van bovengenoemde kenmerken. Met bloed- en urineonderzoek wordt de diagnose gesteld.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van diabetes type 1 is gericht op het onder controle houden van de hoeveelheid suiker in het bloed. Dat gebeurt bij diabetes type 1  door insuline toe te dienen; zo wordt de verminderde hoeveelheid insuline in het bloed aangevuld.
   Mensen met diabetes type 1 leren meestal bij zichzelf insuline in te spuiten en te meten hoeveel glucose er in het bloed zit (bloedsuikerwaardes). Zij worden begeleid door een medisch hulpverlener. Ze krijgen vaak adviezen voor voeding en beweging. Soms worden patiënten psychosociaal begeleid.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Er wordt geschat dat er circa 74.000 personen in Nederland diabetes type 1 hebben. De kans op diabetes type 1in families die niet van Nederlandse oorsprong zijn ligt hoger, met name binnen de Surinaamse, Turkse en Marokkaanse bevolkingsgroep.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Diabetes type 1 erft multifactoriëel over. Dit betekent dat er zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Hieronder staat hoeveel kans je hebt op diabetes type 1 als bepaalde familieleden dit hebben. 

   • Als broer of zus diabetes heeft 1-8 %
   • Als vader of moeder het heeft 1-4 %
   • Als beide ouders diabetes hebben 20-40 %
   • Als neef of nicht het heeft 1-2 %
   • Bij eeneiige tweelingen 23-50 %
  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Diabetes type 1 is niet zeldzaam.

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.