Overslaan en naar de inhoud gaan

Multifactoriële overerving

Heel veel ziektes krijg je door meer oorzaken tegelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor psychische ziektes en de meeste vormen van dementie en diabetes. Deze 'multifactoriele' ziektes ontstaan door een erfelijke aanleg, hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt.

Gezond leven

Hoe krijg je een multifactoriële ziekte? Wat je eet, of je veel alcohol drinkt of rookt speelt een rol. Maar ook of je vaak ziek bent geweest. En wat je allemaal meemaakt, hoe je woont en werkt. Zelfs de tijd dat je in de baarmoeder zat of de tijd voor de bevruchting,kan invloed hebben. Erfelijkheid bepaalt vaak hoe gevoelig je bent voor al deze invloeden.
Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.

Voorbeelden multifactoriële ziektes

Een voorbeeld van een multifactoriële aandoening is een open ruggetje. Als de moeder een tekort aan foliumzuur heeft, is er meer kans op een open ruggetje. Andere voorbeelden zijn psychische ziektes, de meeste vormen van dementie en sommige hartafwijkingen.
Bij de beschrijvingen van ziektes op deze site staat hoe deze overerft.

Ziekte in de familie

Komt zo'n ziekte in je familie voor? Het is niet te voorspellen of jij de ziekte ook zult krijgen. Je kunt namelijk niet in het DNA onderzoeken of iemand de aanleg heeft. Dat kan vaak wel bij ‘echte’ erfelijke ziektes
Van de meeste multifactoriële aandoeningen is niet precies bekend waardoor ze ontstaan.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Filmpje multifactoriële overerving

Terug naar: Hoe erf je een ziekte?

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.