Overslaan en naar de inhoud gaan

Glycogeenstapelingsziekten

Glycogeenstapelingsziekten is de naam van een groep erfelijke stofwisselingsziekten. De oorzaak is een afwijking in de de genen.
Bij glycogeenstapelingsziekten kan het lichaam de stof glycogeen niet goed afbreken of niet goed maken.

In glycogeen zit de stof glucose. Glucose krijg je binnen met je voeding. Het lichaam gebruikt glucose als brandstof om je lichaam goed te laten werken. Als er te veel glucose in je lichaam is, maakt het lichaam van die glucose een andere stof: glycogeen. Dat glycogeen wordt opgeslagen in je lever en in je spieren.

Als je lichaam weer brandstof nodig heeft, wordt dat glycogeen weer veranderd in glucose. Bij de meeste glycogeenstapelingsziekten gaat er iets mis bij dat veranderen in glucose. Er wordt dan steeds meer glycogeen opgeslagen in organen zoals de lever, de spieren en het hart.

Bij andere glycogeenstapelingsziekten kan het lichaam van de glucose niet goed glycogeen maken. Daardoor kan iemand verschillende kenmerken en klachten krijgen.

Er zijn verschillende soorten (typen) glycogeenstapelingsziekten. De kenmerken zijn bij iedereen anders. Ook de klachten zijn anders bij iedere soort glycogeenstapelingsziekte.

Over een aantal glycogeenstapelingsziekten staat op deze website informatie:

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Glycogen storage diseases
   GSD

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken aan een glycogeenstapelingsziekte als iemand kenmerken heeft die bij een bepaald type glycogeenstapelingsziekte horen. Dokters kunnen vaststelen of dat zo is door onderzoek van het bloed en/of de plas. Of door onderzoek van een stukje huid (biopt). Soms doen dokters ook DNA-onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Glycogeenstapelingsziekten gaan niet over. Dokters proberen de klachten minder te maken met een behandeling,  bijvoorbeeld met een dieet. Voor de ziekte van Pompe kan iemand enzymtherapie krijgen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoeveel mensen een glycogeenstapelingsziekte hebben, is voor elk type anders.
   Kijk daarvoor bij de beschrijvingen van de verschillende typen glycogeenstapelingsziekten.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van glycogeenstapelingsziekten is een afwijking in de genen. Er zijn verschillende typen glycogeenstapelingsziekten. Voor ieder type zijn er andere afwijkingen in genen bekend. Kijk daarvoor bij de beschrijvingen van de verschillende typen glycogeenstapelingsziekten.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Ja, glycogeenstapelingsziekten zijn erfelijk. Meestal moet je om een glycogeenstapelingsziekte te krijgen van allebei je ouders het foutje erven. Dit heet autosomaal recessieve overerving.
   Maar soms zijn glycogeenstapelingziektte op een  X-gebonden recessieve manier erfelijk.

  • Kinderwens

   Weet je welk type GSD in je familie voorkomt? Kijk dan bij de informatie over dat type.

   Weet je niet om welk type het gaat? Overleg dan met je (huis)arts. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts.

  • Meer info voor artsen

   Kijk bij de verschillende typen glycogeenstapelingsziekten.

   • INVEST Website van de Internisten voor Volwassenen met een Erfelijke Stofwisselingziekte (INVEST) met achtergrondinformatie, expertisecentra en noodprotocollen
  • Expertisecentra

   Kijk bij de verschillende typen glycogeenstapelingsziekten.