Overslaan en naar de inhoud gaan

Autosomaal recessief

Sommige ziektes krijg je pas als je van allebei je ouders een fout in hetzelfde gen erft. Dit noemen we autosomaal recessieve ziektes. 

Gezonde gen overheerst

Bij recessieve ziektes is het gezonde gen de baas. Dus als jouw vader of moeder de fout op één versie van het gen heeft, is hij of zij niet ziek. Want het andere, gezonde gen is de baas. Zij hebben dus één versie van het gen met, en één zonder de fout. Maar ze kunnen de mutatie wel doorgeven. Ze zijn 'drager'. 

Kans op doorgeven

Pas als jouw vader en moeder allebei een fout (mutatie) op een bepaald gen hebben, kun je de ziekte krijgen. Dat is vaak onverwachts, omdat je ouders niet merken dat zij drager zijn.
De kans dat ouders de fout allebei doorgeven, is altijd 25%. Er is ook 25% kans dat het kind de fout niet erft, en 50% kans dat het kind drager is.
Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.

Man of vrouw

Het woord autosomaal betekent dat het niet uitmaakt of je een jongen of een meisje bent. Jongens en meisjes hebben dezelfde kans om de ziekte te erven.

Stamboom autosomaal recessieve overerving

Voorbeelden autosomaal recessieve aandoeningen

Autosomaal recessieve aandoeningen zijn bijvoorbeeld taaislijmziekte (cystic fibrosis), sikkelcelziekte en de meeste stofwisselingsziektes.
Bij de beschrijvingen van ziektes op deze site staat hoe deze ziekte overerft.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Filmpje over recessief overerven

Terug naar:  Hoe erf je een ziekte