Overslaan en naar de inhoud gaan

MODY 5

MODY 5 (HNF1B MODY) is een erfelijke vorm van suikerziekte. MODY 5 valt onder MODY. MODY staat voor het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young.

De klachten van deze vorm van MODY kunnen verschillen van heel mild tot ernstig. 

MODY 5 begint vaak met cysten (blaas met vocht) in de nieren. Later ontstaan er ook vaak klachten van diabetes. Ook kunnen er bij mensen met MODY 5 afwijkingen aan de geslachtsdelen en/of urinewegen zijn. De urinewegen zijn de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. 

De oorzaak van deze vorm van MODY is een afwijking in het erfelijke materiaal. Dan kunnen onder andere de alvleesklier, nieren, geslachtsdelen en urinewegen zich minder goed ontwikkelen tijdens de zwangerschap.

Het gevolg voor de alvleesklier kan zijn dat die niet genoeg insuline kan afgeven. Dan blijven de bloedglucosewaarden te hoog en kunnen klachten van diabetes ontstaan. Insuline zorgt er voor dat onze cellen glucose (suiker) opnemen. Daardoor daalt de hoeveelheid glucose in het bloed en glucose wordt als belangrijke brandstof in de lichaamscellen opgenomen. 

Als de bloedglucosewaarden goed onder controle zijn, dan kan dat schade aan de kleine bloedvaten in de ogen en de nieren voorkomen.

Redenen om aan MODY te denken:

  • Als je diabetes mellitus hebt met een BMI lager dan 25 EN
  • Als er als er meerdere personen in je familie diabetes mellitus hebben en de diabetes mellitus binnen je familie in meerdere generaties voor komt EN
  • Als er minimaal 1 familielid is waarbij de diagnose diabetes mellitus op jongere leeftijd is vastgesteld (meestal voor het 25e jaar) EN
  • Als er geen auto-antistoffen die passen bij diabetes mellitus type 1 zijn (dit zijn stoffen die het lichaam tegen de alvleesklier maakt) EN
  • Diabetes mellitus en andere kenmerken buiten de alvleesklier bij iemand of naaste familie zoals: nierziekten, afwijkingen van de baarmoeder en/of vagina en afwezigheid van de zaadleiders.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN