Overslaan en naar de inhoud gaan

MODY

MODY zijn de eerste letters van een Engelse afkorting: Maturity-Onset Diabetes of the Young. Dit betekent: diabetes (suikerziekte) bij jongeren, die begint als ze jong-volwassen zijn. MODY is een vorm van suikerziekte. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Als je iets eet, komt er suiker in je bloed. Je alvleesklier maakt dan het hormoon insuline aan en dat komt in je bloed. Insuline zorgt ervoor dat de suiker (glucose) in je cellen wordt opgenomen. Je cellen zetten de glucose om in energie. Hierdoor kun je denken en bewegen. Al je organen, van je hersenen tot je darmen, hebben glucose nodig. Glucose is de brandstof voor je lichaam. Als je MODY hebt, geeft de alvleesklier te weinig insuline af en komt er te weinig in je bloed.

MODY begint meestal als iemand tussen de 10 en 25 jaar oud is. Maar soms wordt pas later ontdekt dat iemand met diabetes MODY heeft. Dan kan iemand, bijvoorbeeld al tussen de 40 en 45 jaar zijn.

Want MODY kan lijken op diabetes type 1 of diabetes type 2. Maar MODY is een andere ziekte, met een andere behandeling. Er zijn meer dan 15 soorten MODY bekend. Je kunt op onze website informatie vinden over MODY 1, MODY 2, MODY 3 en MODY 5.

De kenmerken van MODY kunnen van persoon tot persoon verschillen, ook binnen een familie.

Wanneer zou het MODY kunnen zijn?

 • Als je diabetes mellitus hebt, maar niet te zwaar bent (een BMI lager dan 25) EN
 • Als er als er meer mensen in je familie diabetes hebben en dit bij  verschillende generaties (grootouders, kinderen en (achter)kleinkinderen) voorkomt EN
 • Als er bij minstens één familielid op jongere leeftijd diabetes mellitus is vastgesteld (meestal voor het 25e jaar) EN
 • Als je geen auto-antistoffen hebt die passen bij diabetes type 1 (dit zijn stoffen die het lichaam tegen de alvleesklier maakt).
   
  Daarnaast zijn er andere kenmerken die je kunt hebben bij MODY:
   
 • De medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft (sulfonylureumderivaten) werken heel goed en iemand heeft snel minder glucose in het bloed (lage bloedsuiker of hypoglycemie).
 • Diabetes mellitus, waarbij er wat meer glucose in het bloed zit (licht verhoogde bloedsuikers) als iemand niet gegeten heeft. Als iemand wel heeft gegeten wordt de hoeveelheid glucose in het bloed maar een beetje hoger. 
 • Andere kenmerken bij iemand zelf of in de familie, die niet met de  alvleesklier te maken hebben. Bijvoorbeeld: nierziekten of tumoren in de lever. Bij vrouwen kan het verder gaan om afwijkingen van de baarmoeder en/of vagina. Een man kan geen zaadleiders hebben.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Monogenetische diabetes
   Monogenic diabetes
   Manson type diabetes

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken aan MODY als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Dokters stellen vast dat het om MODY gaat door DNA-onderzoek te doen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De soort MODY bepaalt of iemand behandeling nodig heeft en welke behandeling dat is. Het kan gaan om: het slikken van medicijnen, het spuiten van insuline, en/of adviezen over voeding. Er bestaat ook een type MODY waarbij geen behandeling nodig is. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Van de 100 mensen die diabetes hebben, hebben ongeveer 1 tot 5 personen MODY. In Nederland hebben waarschijnlijk zo’n 20.000 mensen MODY..

   In Europa gaat het meestal om MODY 3, MODY 2, MODY 1 en MODY 5. De andere soorten zijn heel zeldzaam.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van MODY is een afwijking in een gen. Er zijn afwijkingen in verschillende genen bekend waardoor iemand MODY kan krijgen.

   Kijk voor meer informatie bij de verschillende soorten MODY.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Ja, MODY is erfelijk. Je kunt MODY krijgen als je van één  van je ouders het gen met het foutje erft. Dit heet autosomaal-dominante overerving.

  • Kinderwens

   Heb je als vrouw (aanleg voor) MODY? Of heeft je partner de biologische toekomstige vader (aanleg voor) MODY? En willen jullie een kind? Dan kun je dat het beste bespreken met je specialist voordat je zwanger wordt.

   Want bij een zwangerschap kan MODY problemen geven, ook al heb je als vrouw zelf (nog) geen klachten. De baby kan bijvoorbeeld te zwaar worden. Je arts kan je vertellen of er risico’s zijn, en wat je er aan kunt doen. Misschien krijg je extra controles of word je tijdens de zwangerschap begeleid door je specialist.

   Kijk voor meer informatie bij de verschillende soorten MODY.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.