MODY
MODY zijn de eerste letters van een Engelse afkorting: Maturity-Onset Diabetes of the Young. Dit betekent: diabetes (suikerziekte) bij jongeren, die begint als ze jong-volwassen zijn. MODY is een vorm van suikerziekte. De oorzaak is een afwijking in een gen.
Als je iets eet, komt er suiker in je bloed. Je alvleesklier maakt dan het hormoon insuline aan en dat komt in je bloed. Insuline zorgt ervoor dat de suiker (glucose) in je cellen wordt opgenomen. Je cellen zetten de glucose om in energie. Hierdoor kun je denken en bewegen. Al je organen, van je hersenen tot je darmen, hebben glucose nodig. Glucose is de brandstof voor je lichaam. Als je MODY hebt, geeft de alvleesklier te weinig insuline af en komt er te weinig in je bloed.
MODY begint meestal als iemand tussen de 10 en 25 jaar oud is. Maar soms wordt pas later ontdekt dat iemand met diabetes MODY heeft. Dan kan iemand, bijvoorbeeld al tussen de 40 en 45 jaar zijn.
Want MODY kan lijken op diabetes type 1 of diabetes type 2. Maar MODY is een andere ziekte, met een andere behandeling. Er zijn meer dan 15 soorten MODY bekend. Je kunt op onze website informatie vinden over MODY 1, MODY 2, MODY 3 en MODY 5.
De kenmerken van MODY kunnen van persoon tot persoon verschillen, ook binnen een familie.
Wanneer zou het MODY kunnen zijn?
- Als je diabetes mellitus hebt, maar niet te zwaar bent (een BMI lager dan 25) EN
- Als er als er meer mensen in je familie diabetes hebben en dit bij verschillende generaties (grootouders, kinderen en (achter)kleinkinderen) voorkomt EN
- Als er bij minstens één familielid op jongere leeftijd diabetes mellitus is vastgesteld (meestal voor het 25e jaar) EN
- Als je geen auto-antistoffen hebt die passen bij diabetes type 1 (dit zijn stoffen die het lichaam tegen de alvleesklier maakt).
Daarnaast zijn er andere kenmerken die je kunt hebben bij MODY:
- De medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft (sulfonylureumderivaten) werken heel goed en iemand heeft snel minder glucose in het bloed (lage bloedsuiker of hypoglycemie).
- Diabetes mellitus, waarbij er wat meer glucose in het bloed zit (licht verhoogde bloedsuikers) als iemand niet gegeten heeft. Als iemand wel heeft gegeten wordt de hoeveelheid glucose in het bloed maar een beetje hoger.
- Andere kenmerken bij iemand zelf of in de familie, die niet met de alvleesklier te maken hebben. Bijvoorbeeld: nierziekten of tumoren in de lever. Bij vrouwen kan het verder gaan om afwijkingen van de baarmoeder en/of vagina. Een man kan geen zaadleiders hebben.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Monogenetische diabetes
Monogenic diabetes
Manson type diabetes -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken aan MODY als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Dokters stellen vast dat het om MODY gaat door DNA-onderzoek te doen.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De soort MODY bepaalt of iemand behandeling nodig heeft en welke behandeling dat is. Het kan gaan om: het slikken van medicijnen, het spuiten van insuline, en/of adviezen over voeding. Er bestaat ook een type MODY waarbij geen behandeling nodig is.
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak van MODY is een afwijking in een gen. Er zijn afwijkingen in verschillende genen bekend waardoor iemand MODY kan krijgen.
Kijk voor meer informatie bij de verschillende soorten MODY. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, MODY is erfelijk. Je kunt MODY krijgen als je van één van je ouders het gen met het foutje erft. Dit heet autosomaal-dominante overerving.
-
Kinderwens
Heb je als vrouw (aanleg voor) MODY? Of heeft je partner de biologische toekomstige vader (aanleg voor) MODY? En willen jullie een kind? Dan kun je dat het beste bespreken met je specialist voordat je zwanger wordt.
Want bij een zwangerschap kan MODY problemen geven, ook al heb je als vrouw zelf (nog) geen klachten. De baby kan bijvoorbeeld te zwaar worden. Je arts kan je vertellen of er risico’s zijn, en wat je er aan kunt doen. Misschien krijg je extra controles of word je tijdens de zwangerschap begeleid door je specialist.Kijk voor meer informatie bij de verschillende soorten MODY.
-
Meer info voor patiënten
- Diabetes Vereniging NederlandInformatie en lotgenotencontact
- Diabetes kan ook erfelijk zijn: MODY Brochure voor mensen die (misschien) MODY hebben
- DiabeterBehandelcentrum voor MODY diabetes
- Zorgstandaard diabetesInformatie over de behandeling van monogenetische diabetes. MODY is een vorm van monogenetische diabetes
- Diabetes Trefpunt NederlandVoor lotgenotencontact en tips over leven met diabetes
- Fimpje over Marie en KarleeMoeder en dochter hebben beide MODY. Informatie in het Engels over de behandeling en de manier waarop de diagnose gesteld is
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
-
Meer info voor artsen
- Huisartsengenetica.nlDiabetes Mellitus, monogenetische vormen van diabetes
- Diagnose MODY nog vaak gemistInformatiebrochure voor de huisarts
- Zorgstandaard diabetesInformatie over de behandeling van monogenetische diabetes
- DiabetesGenesInformatie van het engelse expertisecentrum voor onderzoek naar en behandeling van erfelijke vormen van diabetes
- E-learning 'Erfelijke diabetes in de huisartsenpraktijk'Voor huisartsen en diabetesverpleegkundigen
- E-learning 'Erfelijke diabetes in de kindergeneeskunde'Voor kinderartsen
- Orphanet
- GeneReviews
-
Expertisecentra
- We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
-
- Expertisecentrum voor Zeldzame Endocriene en Bot Stoornissen
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink