Overslaan en naar de inhoud gaan

Cryptorchisme (niet-ingedaalde teelbal)

We spreken van cryptorchisme als bij jongens één of beide teelballen of zaadballen niet zijn ingedaald bij de geboorte. Met andere woorden, dan zit de zaadbal of beide zaadballen niet in de balzak. We noemen het ook wel niet-ingedaalde teelballen.  

Het kan ook zijn dat de zaadbal voor een tijdje niet helemaal naar de balzak is gegaan. Dit heet retractiele testis.

Als de zaadballen niet in de balzak zitten, kan een man minder vruchtbaar zijn. Ook heeft hij meer kans op zaadbalkanker.

Als de zaadbal door een operatie naar de balzak verplaatst is, neemt de vruchtbaarheid toe. Maar er blijft een kleine kans op zaadbalkanker.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Cryptorchisme
   undescended testicle
   undescended testes
   cryptorchidism
   niet ingedaalde zaadballen
   Cryptorchidisme

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Cryptorchisme, of een niet-ingedaalde teelbal, kan worden vastgesteld als een zaadbal van buiten af niet te voelen is in de balzak.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling bestaat uit het laten indalen van de zaadbal(len). Dit kan soms met bepaalde medicijnen.  Of er kan een operatie gedaan worden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Eén niet-ingedaalde teelbal komt voor bij ongeveer 3 tot 5 op de 100 (3 tot 5%) jongetjes. Van deze baby’s hebben ongeveer 15 op de 100 (15%) twee niet-ingedaalde zaadballen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Bij het ontstaan van cryptorchisme zijn waarschijnlijk erfelijke factoren en omgevingsfactoren betrokken. Mogelijk erft deze aandoening multifactorieel over.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze aandoening (nog) geen expertisecentrum aangewezen.