Autosomaal dominante overerving
De aanleg voor een autosomaal dominante ziekte, kun je van één van je ouders erven. Als één van je ouders zo'n dominante ziekte heeft, is er 50% kans dat je de aanleg erft. Dit noemen we autosomaal dominante overerving. Hoe zit dat?
Welk gen erf je?
Je ouder met de ziekte heeft twee versies van het gen: één met de afwijking (mutatie) en één zonder afwijking. Misschien erf je de gezonde versie van je vader of moeder. Dan erf je de aanleg voor de ziekte niet. Erf je de versie van het gen met de afwijking? Dan is er een grote kans dat je de ziekte wel krijgt.
Gen met fout is het sterkst
Erf je het gen met de afwijking? Dan heb je de aanleg ook en is de kans groot dat je de ziekte ook krijgt. Want bij autosomaal dominante overerving is het gen met de afwijking het sterkst. Deze ‘overwint’ de gezonde versie van het gen dat jij van jouw andere ouder kreeg.
Het woord autosomaal betekent dat het niet uitmaakt of je een jongen of een meisje bent. Jongens en meisjes hebben 50% kans om de aanleg te erven.
Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.
In dit plaatje is de man aangedaan. Zoek je een plaatje waar de vrouw aangedaan is?
Voorbeelden autosomaal dominante aandoeningen
Voorbeelden van autosomaal dominante aandoeningen zijn erfelijke aanleg voor borstkanker, erfelijke aanleg voor darmkanker, de ziekte van Huntington, de erfelijke vorm van Alzheimer en het syndroom van Marfan.
Bij de beschrijvingen van erfelijke ziektes op deze site staat ook hoe de ziekte overerft.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.