Overslaan en naar de inhoud gaan

Autosomaal dominant

De aanleg voor een autosomaal dominante ziekte, kun je van één van je ouders erven. Als een van je ouders zo'n dominante ziekte heeft, is er 50% kans dat je de aanleg erft.

Welk gen erf je

Je zieke ouder heeft twee versies van het gen: een met de fout (mutatie) en een zonder fout. Misschien erf je de gezonde versie van je vader of moeder. Dan erf je de aanleg voor de ziekte niet. Erf je de versie van het gen met het foutje (mutatie)? Dan is er een grote kans dat je de ziekte wel krijgt.

Gen met fout is de baas

Erf je het gen met het foutje? Dan heb je de aanleg ook en is de kans groot dat je ook ziek wordt. Want bij autosomaal dominante overerving is het gen met de fout (mutatie) het sterkst. Deze ‘overwint’ de gezonde versie van het gen dat jij van jouw andere ouder kreeg.
Het woord autosomaal betekent dat het niet uitmaakt of je een jongen of een meisje bent. Jongens en meisjes hebben 50% kans om de aanleg te erven.
Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.

In dit plaatje is de man aangedaan. Zoek je een plaatje waar de vrouw aangedaan is?

Stamboom dominante overerving

Voorbeelden autosomaal dominante aandoeningen

Voorbeelden van autosomaal dominante aandoeningen zijn erfelijke aanleg voor borstkanker, erfelijke aanleg voor darmkanker, de ziekte van Huntington, de erfelijke vorm van Alzheimer, myotone spierdystrofie en het syndroom van Marfan.
Bij de beschrijvingen van erfelijke ziektes op deze site staat ook hoe de ziekte overerft.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Filmpje autosomaal overerven

Terug naar: Hoe erf je een ziekte?