Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb ik kans om drager te zijn?

Ieder mens is drager van de aanleg voor één of meer erfelijke ziektes. Over het algemeen merk je daar niets van. Pas als jij en je partner toevallig dezelfde aanleg hebben, kan jullie kind de ziekte erven. Dit is het geval bij ziektes die autosomaal recessief overerven.

Beide partners drager

Als beide partners drager zijn van dezelfde ziekte, heeft elk kind een kans van 1 op 4 (25%) op deze ziekte. Er is een kans van 3 op 4 (75%) dat een kind de ziekte niet heeft. En er een kans 1 op 2 (50%) dat een kind ook drager is. Bij ongeveer 1 op de 150 paren zijn beide partners drager van dezelfde erfelijke ziekte. Vaak ontdekken ouders dit pas na de geboorte, als hun kind zo’n ziekte heeft.

Autosomaal recessieve overerving

Grotere kans op dragerschap

Jouw kans op dragerschap van een bepaalde aandoening kan verhoogd zijn. 
Bijvoorbeeld als je een (recessief overervende) aandoening in de familie hebt. Maar ook als je een partner hebt die uit dezelfde familie komt, bijvoorbeeld een (verre) nicht of neef.
Bepaalde ziektes komen bij bepaalde bevolkingsgroepen vaker voor. Voor zover we nu weten gaat het om: 

Let op! Soms bedoelen mensen iets anders met ‘drager zijn’. Namelijk als ze de aanleg hebben voor een bepaalde erfelijke ziekte, en een grote kans hebben om op volwassen leeftijd deze ziekte te krijgen. Dan gaat het om autosomaal dominante  of X-gebonden dominante aandoeningen. Geldt dat voor jou? Lees dan hier verder.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: Ben ik drager?

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.