Overslaan en naar de inhoud gaan

Heb ik kans om drager te zijn?

Ieder mens is drager van de aanleg voor erfelijke ziektes. Meestal merk je daar niets van. Pas als jij en je partner toevallig dezelfde aanleg hebben, kan jullie kind de ziekte erven. Dit is het geval bij ziektes die recessief overerven.

Beide partners drager

Als jij en je partner drager zijn van dezelfde ziekte, heeft elk kind een kans van 1 op 4 (25%) op deze ziekte. Er is ook een kans van 3 op 4 (75%) dat je kind de ziekte niet heeft. En er is een kans 1 op 2 (50%) dat je kind ook drager is. Bij ongeveer 1 op de 150 paren zijn allebei de partners drager van dezelfde erfelijke ziekte. Vaak ontdekken ouders dit pas na de geboorte, als hun kind zo’n ziekte heeft.

 

Stamboom autosomaal recessieve overerving

 

Grotere kans op dragerschap

Jouw kans op dragerschap van een ziekte kan hoger zijn als je een (recessief overervende) aandoening in de familie hebt. Maar ook als je een partner hebt die uit dezelfde familie komt, bijvoorbeeld een (verre) nicht of neef.
En sommige ziektes komen bij bepaalde bevolkingsgroepen vaker voor. Voor zover we nu weten gaat het om: 

Let op! Soms bedoelen mensen iets anders met ‘drager zijn’. Namelijk als ze de aanleg hebben voor een bepaalde erfelijke ziekte. Ze hebben dan een grote kans om deze ziekte te krijgen als ze volwassen zijn. Dan gaat het om autosomaal dominante  of X-gebonden dominante aandoeningen. Geldt dat voor jou? Lees dan hier verder.

Terug naar: Ben ik drager?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.