Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten voor Volendammers

Komen jij en je partner of jullie voorouders uit Volendam of omgeving en willen jullie kinderen? Dan is er een hogere kans op dragerschap van een aantal ziektes. Je komt in aanmerking voor een dragerschapstest.

Volendammers meer kans op ernstige ziekte

Mensen die (oorspronkelijk) uit de Volendamse gemeenschap komen, hebben meer kans op een aantal ernstige erfelijke ziektes. Dit komt omdat veel inwoners uit Volendam afstammen van slechts zeven tot twintig oer-families. In deze families kwam dragerschap van bepaalde zeldzame ernstige erfelijke ziektes voor. Paren waarbij beide voorouders afkomstig zijn uit Volendam hebben daarom een verhoogde kans op een ziek kind. Een voorbeeld is pontocerebellaire hypoplasie type 2, een ernstige ziekte van de kleine hersenen. Kinderen met deze ziekte overlijden vaak op jonge leeftijd.

Kinderwensspreekuur in Volendam

In Volendam is in samenwerking met AMC en VUmc en de Verloskundigenpraktijk Waterland Oost een kinderwensspreekuur opgericht. Hier kunnen Volendamse stellen met een kinderwens terecht voor vragen en een eventuele dragerschapstest.

Testen op vier of vijf ziektes

Er kan worden getest op onder andere de volgende vier ziektes: Pontocerebellaire hypoplasie type 2, Rhizomele chondrodysplasia punctata type I, Osteogenesis Imperfecta type II en III, Foetale akinesie (Pena-Shokeir syndroom). Verder kunnen mensen uit Volendam apart kiezen voor een dragerschapstest voor een mitochondriële ziekte. De ernst en klachten bij deze aandoening is verschillend.
Wil je meer weten of een afspraak maken? Kijk dan op de website van het AMC of op de website van Verloskundigenpraktijk Waterland Oost.

Vergoeding dragerschapstest Volendam

Als je in aanmerking komt voor een dragerschapstest voor één van deze ziektes, worden de kosten hiervan vergoed door de verzekering. Het kan wel zijn dat je een deel moet betalen vanwege het eigen risico. Vraag dit na bij de zorgverzekeraar.

Lees ook het verhaal van Emma, die er pas jaren later achter kwam dat zij en haar man drager waren van een 'Volendamse' mutatie.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: Loop ik kans om drager te zijn?

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.