Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten voor Volendammers

Komen jij en je partner (of jullie voorouders) uit Volendam? En willen jullie kinderen? Dan is er een hogere kans op dragerschap van een aantal ziektes. Je kunt soms een dragerschapstest aanvragen.

Volendammers meer kans op ernstige ziekte

Paren waarvan beide voorouders uit Volendam komen, hebben daarom een verhoogde kans op een ziek kind. Een voorbeeld is pontocerebellaire hypoplasie type 2, een ernstige ziekte van de kleine hersenen. Kinderen met deze ziekte overlijden vaak op jonge leeftijd.

Kinderwensspreekuur in Volendam

In Volendam is samen met het Amsterdam UMC en de Verloskundigenpraktijk Waterland Oost een spreekuur opgericht voor mensen met een kinderwens. Hier kunnen Volendamse stellen met een kinderwens terecht voor vragen en soms een dragerschapstest.

Testen op vier of vijf ziektes

Er kan worden getest op onder andere de volgende vier ziektes: Pontocerebellaire hypoplasie type 2, Rhizomele chondrodysplasia punctata type I, Osteogenesis Imperfecta type II en III, Foetale akinesie (Pena-Shokeir syndroom). Verder kunnen mensen uit Volendam apart kiezen voor een dragerschapstest voor een van de mitochondriële ziektes. 
Wil je meer weten of een afspraak maken? Kijk dan in dit infoblad, op de website van het Amsterdam UMC, locatie AMC of op de website van Verloskundigenpraktijk Waterland Oost.

Vergoeding dragerschapstest Volendam

Als je een dragerschapstest voor één van deze ziektes laat doen, worden de kosten vergoed door de verzekering. Het kan wel zijn dat je een deel moet betalen vanwege het eigen risico. Vraag dit na bij de zorgverzekeraar.
 

Lees ook het verhaal van Emma, die er pas jaren later achter kwam dat zij en haar man drager waren van een 'Volendamse' mutatie.

Terug naar Loop ik kans drager te zijn?

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN