Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is dragerschap en wat zijn dragerschapstesten?

Onze erfelijke aanleg zit in onze genen. Van (bijna) elk gen heb je er twee: één heb je van je vader gekregen en één van je moeder. Genen zijn stukjes DNA. Ze bepalen voor een groot deel hoe we eruit zien, en zorgen dat ons lichaam goed werkt. Maar genen bepalen ook of we aanleg hebben voor erfelijke ziektes.

Drager recessieve ziekte is niet ziek

Soms is één van de twee genen van een paar anders dan normaal. Zo’n afwijking noemen we een mutatie. Mensen met zo’n mutatie, noemen we ‘dragers’. Dragers van een recessieve ziekte hebben een mutatie in maar één van de twee exemplaren van hetzelfde gen. Zij merken hier niets van. Een drager is niet ziek en het is ook niet aan hem of haar te zien. Dat komt omdat deze drager naast het afwijkende gen ook nog een gezond gen heeft dat goed werkt. Het gezonde gen overheerst. Ook als een ziekte niet in je familie voorkomt, kun je drager zijn.

‘Drager’ van dominante aandoening

Soms bedoelen mensen iets anders met ‘drager zijn’. Namelijk dat ze de aanleg hebben voor een bepaalde erfelijke ziekte. Ze krijgen die klachten nog, of hebben er een hele grote kans op. Dan gaat het om autosomaal dominante aandoeningen, die je al kunt krijgen als één van je ouders de aanleg heeft doorgegeven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij erfelijke aanleg voor borstkanker, Lynch syndroom, Polyposis of erfelijke hartritmestoornissen. Heeft een van je ouders zo’n ziekte, dan overweeg je mogelijk een DNA-onderzoek te doen.

Dragerschapstest

Met een dragerschapstest (een vorm van erfelijkheidsonderzoek) is vast te stellen of je drager bent van een recessieve erfelijke ziekte. Voor deze test moet je bloed en soms wangslijm afgeven. In het DNA wordt gekeken of er een mutatie in het gen voor de ziekte is. Soms wordt naar meerdere genen gekeken.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar Ben ik drager?