Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten als je partner familie is

Zijn jij en je partner (verre) familie van elkaar en willen jullie kinderen? Als je verre familie bent, kun je namelijk allebei drager zijn van dezelfde ziekte. Als dat zo is, is de kans groter dat jullie een kind krijgen met die ziekte. Met een dragerschapstest kun je het laten uitzoeken.

Als je een relatie hebt met iemand uit je familie

Het komt voor dat mensen uit dezelfde familie een relatie met elkaar krijgen of met elkaar trouwen. Meestal gaat het om een (achter)neef en (achter)nicht. Mensen uit dezelfde familie zijn bloedverwanten van elkaar. Als zij samen kinderen krijgen, heeft ieder kind een iets hogere kans op een erfelijke ziekte. 

Kans op een aandoening

Als jij en je partner familie van elkaar zijn en jullie krijgen samen een kind, is de kans op een erfelijke ziekte bij jullie kind iets hoger. Dit geldt vooral voor ziektes die autosomaal recessief erfelijk zijn. Bij familieleden is de kans groter dat zij allebei drager zijn van dezelfde ziekte. Dat komt omdat familieleden dezelfde voorouders hebben. Dezelfde erfelijke fouten kunnen zo van generatie op generatie worden doorgegeven. Hoe nauwer de familieband is, hoe hoger de kans. Voor een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren ziekte ongeveer 4 tot 6 op de 100 (4 tot 6%). Partners die geen familie van elkaar zijn, hebben een kans van ongeveer 2 tot 3 op 100 (2 tot 3%) op een kind met een aangeboren ziekte. 

Dragerschapstest voor paren

Heb jij een relatie met iemand uit je familie en willen jullie samen een kind? Dan kun je laten onderzoeken of jullie beide drager zijn van dezelfde erfelijke ziekte. Als dat zo is, dan heeft ieder kind een kans van 1 op 4 (25%) op deze ziekte. Je kunt dit bespreken met de huisarts of bij een verloskundige met een kinderwensspreekuur. Je kunt verwezen worden naar de klinisch geneticus. De kosten voor dit onderzoek vallen dan in principe onder de zorgverzekering. Wel kunnen er kosten zijn in de vorm van het eigen risico. Je kunt dit navragen bij je zorgverzekeraar.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.