Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten voor mensen met een partner binnen de familie

Heb je een partner die (oorspronkelijk) uit dezelfde familie komt, bijvoorbeeld een (verre) neef of nicht? Dan kun je een dragerschapstest laten doen.

Familiehuwelijken

Relaties tussen mensen uit dezelfde familie komen bijna overal voor. Meestal gaat het om een relatie tussen (achter)neef en (achter)nicht. We noemen dit ook wel familiehuwelijken of neef-nicht huwelijken.

Iets hogere kans op aandoening kind

Iemand die een kind krijgt met een familielid, heeft een iets verhoogde kans op een kind met een erfelijke ziekte. Dit geldt vooral voor aandoeningen die autosomaal recessief overerven. Hoe nauwer twee mensen verwant zijn, hoe hoger deze kans is. Voor kinderen van een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren aandoening ongeveer 5 tot 8 op de 100 (5 tot 8%). Bij kinderen van wie de ouders geen familie zijn is dat 3 tot 5%. 

Dragerschapstest voor paren

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) biedt aan mensen met een partner uit dezelfde familie (bijvoorbeeld neef en nicht) een dragerschapstest aan. Deze test onderzoekt ongeveer 70 genen die te maken hebben met 50 zeer ernstige, niet-behandelbare, autosomaal recessief erfelijke ziektes. De test is speciaal bedoeld voor mensen die nog niet weten of ze drager zijn van een bepaalde autosomaal recessieve erfelijke ziekte. De test is niet bedoeld voor mensen bij wie dit al wel duidelijk is.

Verwijzing van huisarts

Wil je in aanmerking komen voor de test, vraag dan bij de huisarts een verwijzing naar een klinisch geneticus bij jou in de buurt. De klinisch geneticus bij jou in de buurt kan de test aanvragen in Groningen. Je hoeft daar dus niet zelf voor naar Groningen. De ziekten waarop getest wordt, zijn hier te vinden.

Vergoeding dragerschapstest

Kom je in aanmerking voor deze dragerschapstest? De verzekering vergoedt de kosten. Het kan wel zijn dat je een deel moet betalen vanwege het eigen risico. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: Loop ik kans om drager te zijn?

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.