Overslaan en naar de inhoud gaan

Dragerschapstesten als je partner familie is

Heb je een partner die ook uit jouw familie komt? Bijvoorbeeld een (verre) neef of nicht? Dan kun je een dragerschapstest laten doen.

Familiehuwelijken

Huwelijken tussen mensen uit dezelfde familie komen bijna overal voor. Meestal gaat het om een (achter)neef en (achter)nicht. We noemen dit ook wel familiehuwelijken of neef-nicht huwelijken.

Iets hogere kans op aandoening kind

Als je een kind krijgt met een familielid, is er een een iets hogere kans op een kind met een erfelijke ziekte. Dit geldt vooral voor ziektes die autosomaal recessief overerven. Hoe dichter bij twee mensen familie van elkaar zijn, hoe hoger de kans. Voor kinderen van een volle neef en nicht is de kans op een kind met een aangeboren ziekte ongeveer 5 tot 8 op de 100 (5 tot 8%). Bij kinderen van ouders die geen familie van elkaar zijn, is de kans 3 tot 5%. 

Dragerschapstest voor paren

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) biedt aan mensen met een partner uit dezelfde familie (bijvoorbeeld neef en nicht) een dragerschapstest aan. Deze test onderzoekt ongeveer 70 genen die te maken hebben met 50 ernstige, niet-behandelbare, autosomaal recessief erfelijke ziektes. De test is speciaal voor mensen die nog niet weten of ze drager zijn van een bepaalde autosomaal recessieve erfelijke ziekte.
Wil je weten of je deze test kunt krijgen? Vraag je huisarts een verwijzing naar een klinisch geneticus bij jou in de buurt. De klinisch geneticus bij jou in de buurt kan de test aanvragen in Groningen. Je hoeft daar dus niet zelf voor naar Groningen. De ziekten waarop getest wordt, zijn hier te vinden.

Vergoeding dragerschapstest

Kom je in aanmerking voor deze dragerschapstest? De verzekering vergoedt de kosten. Het kan wel zijn dat je een deel moet betalen vanwege het eigen risico. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Terug naar: Loop ik kans om drager te zijn?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.