Overslaan en naar de inhoud gaan

Osteogenesis imperfecta (OI)

Osteogenesis imperfecta (OI) is een erfelijke aandoening van het bindweefsel. De oorzaak is een verandering in het erfelijke materiaal.

Bindweefsel zit in allerlei delen van het lichaam, ook in de botten. Het zorgt voor onderlinge steun in het lichaam. Bij iemand met OI is het bindweefsel minder stevig. De botten zijn hierdoor zwakker en breken makkelijker. Ook kunnen ze een andere vorm krijgen. Er kan een achterstand in de groei ontstaan. Soms zitten er breuken in de botten van het binnenoor en kan iemand minder goed horen. Ook is het oogwit vaak blauw van kleur. Verder kan het gebit zwakker zijn.

Er zijn verschillende soorten osteogenesis imperfecta bekend. Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per soort OI. Binnen een bepaalde soort is het ook per persoon anders.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   OI
   Brittle bone disease
   Osteogenesis imperfecta (OI)

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Osteogenesis imperfecta kan worden vastgesteld op grond van de bovenstaande kenmerken, samen met DNA onderzoek en onderzoek van een stukje weggenomen huid, een biopt.

   Als de verandering in het erfelijke materiaal die OI veroorzaakt in een familie bekend is, kan tijdens een zwangerschap bij het ongeboren kind prenataal onderzoek worden gedaan. Met prenataal onderzoek kan worden bepaald of een ongeboren kind osteogenesis imperfecta heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   OI is nog niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Dat gebeurt onder begeleiding van een team van specialisten. De breuken in de botten kunnen worden gezet. Met een operatie kan het gehoor verbeteren. Extra hulp door een tandarts is erop gericht het gebit zo gezond mogelijk te houden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 6 tot 7 op 100.000 mensen heeft osteogenesis imperfecta.

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.