Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar kan ik een dragerschapstest laten doen?

Hoe en waar kun je een dragerschapstest laten doen? Dat ligt er aan of jouw kans op dragerschap verhoogd is.

Dragerschapstest voor meerdere ziektes

Twee poliklinieken klinische genetica (UMCG en AMC) bieden een test aan naar dragerschap voor ongeveer 50 ernstige, autosomaal recessief overervende ziekten. Het gaat niet om precies dezelfde ziektes. Voor een overzicht van de ziektes waarop deze ziekenhuizen testen, kun je terecht bij het UMCG en het AMC.
Deze dragerschapstesten zijn bedoeld voor stellen met kinderwens bij wie er géén hoger risico is op dragerschap.
Het UMCG biedt de test alleen nog aan via enkele huisartsen in het noorden van het land. Patiënten van deze praktijken krijgen hier informatie over. Het is nog niet mogelijk om je zelf aan te melden voor deze dragerschapstest. Meer informatie over de test vind je hier.
Voor de dragerschapstest in het AMC kunnen stellen zich zelf aanmelden via de afdeling klinische genetica van het AMC. Meer informatie over de test vind je hier.

Commerciële testen

Er zijn ook commerciële bedrijven die dragerschapstesten voor meerdere ziektes tegen betaling aanbieden, soms via het internet. Overweeg je om een commerciële dragerschapstest te laten doen? Bespreek dit bij voorkeur eerst met je (huis)arts. Lees waar je op moet letten als je zo'n dragerschapstest wilt laten doen.

Terug naar: Ben ik drager

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.