Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar kan ik een dragerschapstest laten doen?

Hoe en waar kun je een dragerschapstest laten doen? Dat ligt er aan of jouw kans op dragerschap verhoogd is.

Dragerschapstest voor meerdere ziektes

De polikliniek klinische genetica van het AMC/VUmc biedt een test aan naar dragerschap voor 50 ernstige, autosomaal recessief overervende ziekten.  Voor een overzicht van de ziektes waarop getest wordt, kun je terecht op de website. Voor deze dragerschapstest kunnen stellen zich zelf aanmelden via het online aanmeldingsformulier van de de afdeling klinische genetica van het AMC. Meer informatie over de test vind je hier.

Het UMCGbiedt een test aan naar dragerschap voor 70 ernstige, autosomaal recessief overervende ziekten. Op hun website staat een overzicht van de ziekten waarop getest wordt.
Stellen die een dragerschapstest willen, kunnen hiervoor terecht bij zes huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. Dat kan ook als zij geen patiënt van deze huisartsen zijn. De test wordt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekering.
Deze dragerschapstest is bedoeld voor stellen met kinderwens bij wie er géén hoger risico is op dragerschap.

Commerciële testen

Er zijn ook commerciële bedrijven die dragerschapstesten voor meerdere ziektes tegen betaling aanbieden, soms via het internet. Overweeg je om een commerciële dragerschapstest te laten doen? Bespreek dit bij voorkeur eerst met je (huis)arts. Lees waar je op moet letten als je zo'n dragerschapstest wilt laten doen.

Terug naar: Ben ik drager

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.