Overslaan en naar de inhoud gaan

ADHD

De afkorting ADHD staat voor: attention deficit hyperactivity disorder. Mensen met ADHD kunnen zich niet goed concentreren. Soms zijn ze erg druk. En ze kunnen dingen doen zonder eerst na te denken over de gevolgen. 

Waarschijnlijk gaat er bij mensen met ADHD iets mis bij het doorgeven van prikkels in de hersenen (van de ene naar de andere zenuw).  De delen van de hersenen die taken regelen, werken daardoor minder goed. 

ADHD ontstaat waarschijnlijk door erfelijke aanleg, maar ook wat je meemaakt in je leven speelt een rol. Hoe dat precies zit, is nog niet bekend. 

Meestal begint ADHD op jonge leeftijd. Kinderen met ADHD kunnen hun aandacht niet voldoende bij een taak houden. Ze zijn vaak snel afgeleid. Of kinderen zijn vergeetachtig. Verder lijkt het soms of kinderen niet luisteren. Ze kunnen moeite hebben om taken te organiseren. En soms zijn kinderen hyperactief: ze zijn dan steeds onrustig en maken bewegingen. Ze staan op als ze moeten blijven zitten of ze kunnen niet goed rustig spelen. 

Sommige mensen met ADHD doen dingen zonder eerst na te denken over de gevolgen. Dat heet impulsiviteit. Bijvoorbeeld: een kind geeft al antwoord op een vraag voordat de vraag helemaal gesteld is. Of een kind kan niet goed op zijn of haar beurt wachten. De kenmerken van ADHD verschillen per persoon.

ADHD-I (werd vroeger ADD genoemd) is een vorm van ADHD.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Attention Deficit Hyperactivity Disorder

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De huisarts kan denken dat een kind ADHD heeft als een kind de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Een psycholoog, psychiater of kinderarts kan vaststellen dat het om ADHD gaat.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   ADHD is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Bijvoorbeeld met therapie, begeleiding en/of medicijnen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ze denken dat 3 tot 4 van de 100 kinderen ADHD hebben.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Het lijkt erop dat delen van hersenen die dingen regelen, minder goed werken bij ADHD. Daarom kunnen mensen zich niet goed concentreren. Ook kunnen ze bepaald gedrag minder goed stoppen en minder goed aanpassen. Hoe dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg, samen met andere zaken, een rol bij het ontstaan. Daarom is ADHD is waarschijnlijk multifactorieel erfelijk.

   Welke afwijkingen in genen (dus welke erfelijke aanleg) betrokken zijn bij ADHD, is nog niet duidelijk. Zaken die misschien een rol spelen zijn: 

   - Te weinig wegen van de baby bij de geboorte of te vroeg geboren zijn.
   - Stress in het gezin, kindermishandeling, verwaarlozing.
   - Veranderingen in de maatschappij: de hoeveelheid prikkels neemt toe en de druk om te presteren is groter geworden.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   ADHD is waarschijnlijk multifactorieel erfelijk: erfelijke aanleg speelt een rol, maar ook wat je meemaakt in je leven.

  • Meer info voor patiënten
   • Dossier ADHDInformatie van Balans,vereniging voor ouders van kinderen en jongeren die net iets meer, of iets anders nodig hebben bij het leren of in de opvoeding
   • ADHDInformatie van Thuisarts
   • Wat is ADHD?Informatie van MIND.
   • Ik heb dat Informatie speciaal voor kinderen
   • ADHDInformatie en tips van een ervarings-expert op het gebied van ADHD
   • Film Op z'n ADHD-Déés deel 1Drie mensen met deze aandoening vertellen over hun aandoening en hoe die invloed heeft op hun leven.
   • Film Op z'n ADHD-Déés deel 2Drie mensen met deze aandoening vertellen over hun aandoening en hoe die invloed heeft op hun leven.
  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze aandoening (nog) geen expertisecentrum aangewezen.

  • Updatedatum

   7 november 2023