Overslaan en naar de inhoud gaan

ADHD

ADHD is een aandoening die meestal op kinderleeftijd begint. Waarschijnlijk worden er bij ADHD prikkels tussen zenuwen in de hersenen op een andere manier doorgegeven. Maar hoe dat precies gebeurd, is nog niet bekend. Erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van ADHD. Kenmerken van ADHD zijn concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.

Concentratieproblemen zijn er als een kind niet voldoende aandacht voor iets heeft en niet lang de aandacht bij taken kan houden. Verder lijkt het of het kind vaak niet luistert. Ook het organiseren van taken is lastig. Een kind kan vaker spullen kwijtraken, vergeetachtig, en snel afgeleid zijn.

Hyperactiviteit uit zich bij ADHD bijvoorbeeld als een kind steeds bewegingen maakt en onrustig is. Soms staat een kind op als zitten de bedoeling is. Het kan gaan rondrennen als dit niet gepast is. Daarnaast kan het niet goed rustig spelen en vaak maar doorgaan met praten.

Impulsiviteit merk je bijvoorbeeld als het kind antwoord op vragen geeft voordat de vraag af is. Of het kan niet goed op zijn/haar beurt wachten.

Er zijn verschillende vormen van ADHD. De kenmerken verschillen per kind.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   ADHD
   Attention Deficit Hyperactivity Disorder

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Als een kind bovengenoemde kenmerken heeft, kan de diagnose door een kinder- en jeugdpsychiater gesteld worden. 
   Op latere leeftijd kan de diagnose, als iemand de kenmerken op jonge leeftijd ook al had, door een psychiater voor volwassenen worden gesteld.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   ADHD is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met gedragstherapie, begeleiding en/of medicijnen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Er wordt geschat dat ADHD bij ongeveer 3 tot 5 op de 100 kinderen voorkomt.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De oorzaak van ADHD is nog niet precies duidelijk. Mogelijk is er bij ADHD sprake van multifactoriële overerving. In het algemeen geldt dat een broer of zus van iemand met ADHD, 3 tot 5 keer zo veel kans heeft om dit ook te krijgen.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze aandoening (nog) geen expertisecentrum aangewezen.