Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypoplastisch linkerhartsyndroom

Het Hypoplastisch linkerhartsyndroom (HLHS) is een aangeboren hartafwijking.

Bij HLHS heeft de linkerkant van het hart zich niet helemaal goed gevormd tijdens de zwangerschap. Die kant van het hart heeft als taak om bloed met zuurstof naar alle delen van het lichaam te pompen. Omdat bij het hypoplastisch linkerhartsyndroom de linkerkant van het hart niet goed werkt, kan zuurstof niet goed het lichaam in.

De klachten beginnen een paar dagen na de geboorte. Daarvoor kan de rechterkant van het hart het nog overnemen. Dat kan, omdat de verbinding tussen de linker- en rechterkant van het hart dan nog open is (foramen ovale). Ook zit er een verbinding tussen de aorta en longslagader, maar deze verbinding gaan kort na de geboorte al dicht.

Een baby met HLHS krijgt te weinig zuurstof in zijn lichaam, gaat blauw zien en krijgt koude handen en voeten. Ook kan het kind suf en futloos worden. Verder heeft de baby moeite met ademen en met drinken.

Kinderen met het hypoplastisch linkerhartsyndroom kunnen overleven als ze een aantal hartoperaties krijgen. Op latere leeftijd kan het hart toch minder goed gaan werken of kunnen hartritmestoornissen ontstaan.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN