Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Turner

Het syndroom van Turner is een aangeboren aandoening, die alleen meisjes kunnen hebben. De kenmerken verschillen per persoon.

Ons lichaam bestaat uit cellen. In alle cellen zitten chromosomen. De geslachts-chromosomen bepalen of je vrouw of man bent. Vrouwen hebben twee X chromosomen (XX). En mannen hebben een X- en een Y-chromosoom (XY).

Maar bij vrouwen met Turner ontbreekt één van de X-chromosomen. Of één van de twee X-chromosomen heeft een andere vorm. Bij Turner is dit meestal zo in alle cellen. Maar soms zit het alleen in een deel van de cellen. Dit heet mozaïcisme. Dan zijn de kenmerken vaak lichter.

Vrouwen met het syndroom van Turner zijn (bijna) altijd kort van stuk. Sommigen hebben problemen met het hart, de nieren, de schildklier en/of het gehoor. Ook kunnen ze een brede, korte nek hebben, en opgezette handen en voeten. De meeste meisjes en vrouwen hebben een normale intelligentie. Soms zijn er sociaal emotionele problemen.

De eierstokken ontwikkelen niet goed. Daardoor wordt er te weinig vrouwelijk hormoon (oestrogeen) gemaakt. Dan blijft de menstruatie vaak uit en krijgt het meisje geen borsten. De meeste vrouwen met het syndroom van Turner zijn niet vruchtbaar. Heel soms kunnen vrouwen met het syndroom van Turner kinderen krijgen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN