Overslaan en naar de inhoud gaan

Trisomie 18

Trisomie 18 is een aandoening waarmee je geboren wordt. De oorzaak is een 'extra' chromosoom 18.

Door trisomie 18 heeft de baby voor de geboorte al een achterstand in de groei; ze wegen minder bij de geboorte. Ze hebben een kleiner hoofd en de hersenen zijn niet goed ontwikkeld. Ze hebben een ernstige verstandelijke beperking. 

Hun hoofd kan een andere vorm hebben en de oren kunnen lager aan hun hoofd vast zitten. Ze hebben vaak een kleinere mond en kleinere kaken. Verder kan  de baby een lip- of gehemeltespleet hebben.

Veel kinderen hebben moeite met drinken en ze hebben problemen met ademen. Ze krijgen sneller infecties van de longen, en die infecties komen ook vaker terug. Daarnaast hebben veel kinderen afwijkingen aan het hart en de nieren. Soms heeft het kind een open buik. De vingers kunnen tot vuistjes gebald zijn, waarbij de vingertjes over elkaar zitten. En de voeten hebben vaak een naar achteren uitstekend hakje. Ongeveer 5 tot 10 op de 100 kinderen met trisomie 18 leven nog na het eerste levensjaar.

De ernst van de kenmerken kan verschillen, het ene kind zal meer klachten hebben dan het andere kind.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN