STXBP1-gerelateerde aandoening
Iemand met een STXBP1-gerelateerde aandoening heeft vaak epileptische aanvallen en een achterstand in de ontwikkeling. Ook hebben ze meestal zwakke spieren en een autisme spectrum stoornis. De oorzaak is een afwijking in een gen. Welke klachten iemand heeft en hoe ernstig die zijn, kan van persoon tot persoon verschillen.
Vaak beginnen de epileptische aanvallen voordat kinderen 1 jaar oud zijn. Iemand kan verschillende soorten epileptische aanvallen hebben. Het kan gaan om aanvallen waarbij delen van het lichaam verkrampen of spieren minder slap worden. Kinderen kunnen ook een tijdje afwezig voor zich uit kijken. Verder kunnen ze aanvallen hebben waarbij hun spieren stijf worden en schokken, en een kind korte tijd bewusteloos is.
Meestal doen kinderen met een STXBP1-gerelateerde aandoening er langer over om te leren zitten en lopen. Dit komt ook omdat hun spieren vaak minder sterk zijn. Ongeveer de helft leert zelf lopen. Verder kunnen ze problemen hebben met het coördineren van hun bewegingen. Ook kunnen ze trillende handen en/of benen hebben.
De meeste kinderen hebben moeite met eten. Veel kinderen kunnen niet goed praten. Maar ze begrijpen meestal wèl wat er tegen hen gezegd wordt. Ze hebben meestal problemen met leren. Een deel van de kinderen kan niet goed zien. Vaak komt dit door een probleem in de hersenen en niet door een probleem in de ogen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
STXBP1 related disorder
STXBP1 encefalopathie
STXBP1-gerelateerde encefalopathie
STXBP1 syndroom -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen denken aan een STXBP1-gerelateerde aandoening als een kind de kenmerken heeft zoals die hierboven staan.
Wanneer met DNA-onderzoek ook een afwijking in het STXBP1-gen wordt gevonden, weten artsen zeker dat het om deze aandoening gaat.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Een STXBP1-gerelateerde aandoening gaat niet over. Iemand met deze aandoening komt vaak bij verschillende artsen en specialisten. Die geven een behandeling om de klachten minder te maken. Tegen de epileptische aanvallen helpt het soms om meerdere medicijnen tegelijk in te nemen. Bij sommige kinderen helpt een speciaal dieet om de epileptische aanvallen minder te maken. Soms lukt het niet om de epileptische aanvallen met medicijnen of een dieet minder te maken.
Een fysiotherapeut kan helpen bij het zo goed mogelijk leren bewegen. Een logopedist kan helpen bij de problemen met eten en bij het leren praten. Tegen de stijve spieren kunnen medicijnen gegeven worden. Een psychiater kan begeleiden om zo goed mogelijk om te gaan met de kenmerken van autisme spectrum stoornis. -
Hoe vaak komt het voor?
Waarschijnlijk zijn er over de hele wereld ongeveer 750 mensen met een STXBP1-gerelateerde aandoening.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak is een afwijking in het STXBP1-gen. Dit gen ligt op chromosoom 9, op de lange (q) arm op plek 34.11 (9q34.11).
De meeste mensen hebben een afwijking in dit gen. Sommige mensen met STXBP1 syndroom missen 1 exemplaar van het gen (deletie).Door de afwijking in het gen kan iemand klachten en kenmerken krijgen.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Bijna altijd krijgt iemand een STXBP1-gerelateerde aandoening door een afwijking in een gen die bij de persoon zelf is ontstaan (nieuwe afwijking). De ouders hebben die afwijking dan niet.
De afwijking in het gen kan iemand wel weer doorgegeven aan zijn of haar kinderen. Dan is een STXBP1-gerelateerde aandoening autosomaal dominant erfelijk.Soms heeft één van de ouders de afwijking in het gen in een deel van het lichaam (mozaïek). Als de afwijking in het gen ook in de eicellen of zaadcellen zit, dan kan de ouder dit doorgeven aan zijn of haar kind.
Er zijn enkele mensen wie bij de aandoening autosomaal recessief lijkt te zijn. -
Kinderwens
Heb je kans op (nog) een kind met een STXBP1-gerelateerde aandoening en wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je arts. Als het nodig is, dan kan je arts je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Een erfelijkheidsarts kan je informatie op maat geven. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Of embryoselectie (PGT) mogelijk is bij STXBP1-gerelateerde aandoening kun je met je arts bespreken. -
Meer info voor patiënten
- STXBP1 Centrum AmsterdamInformatie in het Engels en het Nederlands voor ouders en zorgverleners
- STXBP1 genetic disorderNederlandse Facebook-groep
- KinderneurologieInformatie geschreven door een kinderneuroloog
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Children's Hospital of PhiladelphiaInformatie in het Engels
- National Organization for Rare DisordersInformatie in het Engels met literatuur-verwijzingen.
-
Meer info voor artsen
- STXBP1 Centrum AmsterdamInformatie in het Engels en het Nederlands voor zorgverleners en ouders
- Orphanet
- OMIM
-
Expertisecentra
-
- AECO - Amsterdam UMC Expertisecentrum Ontwikkelingsstoornissen
- Kinderpolikliniek Klinische Genetica
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 8000
- Orpha.net Expertlink
-
- ENCORE - Expertisecentrum Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC
- Afdeling Algemene Kindergeneeskunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6146
- secretariaatalkg@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Maastricht UMC+-Kempenhaeghe Academisch Centrum voor Epilepsie
- Maastricht UMC+
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- +31 (0)43 387 6543
- Orpha.net Expertlink
-
- Maastricht UMC+-Kempenhaeghe Academisch Centrum voor Epilepsie
- Kempenhaeghe
- Sterkselseweg 65
- 5591 VE HEEZE
- +31 (0)40 227 9022
- info@kempenhaeghe.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen
- Sectie Klinische Genetica
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3946
- erfelijkheid@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Juliana Kinderziekenhuis
- Els Borst-Eilersplein 275
- 2545 AA DEN HAAG
- +31 (0)70 210 0000
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Reinier de Graaf Gasthuis
- Reinier de Graafweg 5
- 2625 AD DELFT
- +31 (0)15 260 3060
- Orpha.net Expertlink
-