Overslaan en naar de inhoud gaan

Epilepsie

Epilepsie is een hersenaandoening. Dan heeft iemand regelmatig epileptische aanvallen. Bij een epilepsieaanval is er een korte storing in de hersenen. Dat is een soort kortsluiting. De hersenen, of een deel ervan, zijn dan een tijdje extra actief. Ze noemen en epilepsieaanval ook wel een insult of toeval. 

Niet iedereen met een epileptische aanval heeft epilepsie. Een arts stelt de diagnose epilepsie pas als iemand meerdere epileptische aanvallen heeft gehad en als de epileptische aanvallen niet worden veroorzaakt door een andere ziekte. 

Hoe een epileptische aanval eruit ziet, kan heel verschillend zijn. Het hangt bijvoorbeeld af van de plek in de hersenen waar de storing is. 

Een epileptische aanval kun je merken aan het volgende: Iemand is tijdelijk buiten bewustzijn of kan een verminderd bewustzijn hebben. Ook kunnen delen van het lichaam verkrampen of schokkende bewegingen maken. Soms gaat er iets mis met de zintuigen. Iemand ziet dan bijvoorbeeld lichtflitsen, hoort geluiden en ruikt dingen. Anderen zitten stil en kijken afwezig voor zich uit. Soms kan iemand tijdelijk niet spreken. Ook kan iemand zich agressief gedragen tijdens een epileptische aanval. Niet iedereen heeft deze kenmerken. En soms heeft iemand kenmerken die hier niet bij staan.

Bij minder dan de helft van de mensen met epilepsie is de oorzaak bekend. Epilepsie kan soms bij een syndroom horen. Verder kunnen erfelijkheid en andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van epilepsie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Vallende ziekte
   Epilepsy

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan epilepsie vermoeden met de kenmerken die hier boven staan. De diagnose wordt meestal vastgesteld na onderzoek van de hersenen. Bij sommige vormen van epilepsie is het mogelijk met genetisch onderzoek de diagnose te bevestigen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Epilepsie wordt meestal met medicijnen behandeld. Ze noemen deze medicijnen anti-epileptica. Als medicijnen niet goed werken, kan iemand soms een operatie krijgen of speciaal dieet volgen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ze denken dat in Nederland 120.000 mensen epilepsie hebben.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als één ouder epilepsie heeft, of beide ouders epilepsie hebben, is er meer kans dat het kind ook epilepsie krijgt. Van sommige vormen van epilepsie is bekend dat ze autosomaal dominant of autosomaal recessief overerven. Epilepsie kan soms multifactorieel overerven. 

   Als epilepsie door een erfelijk syndroom wordt veroorzaakt, geldt de manier van overerven van dat syndroom.

  • Kinderwens

   Mensen met een kinderwens en epilepsie (in de familie) kunnen bij een kinderwens contact opnemen met hun behandelend arts. De behandelend arts kan vertellen of er meer kans is op een kind met epilepsie. 

   Als bekend is dat mensen een kans hebben op een kind met epilepsie, kunnen zij met hun arts bespreken welke mogelijkheden er zijn bij een kinderwens.

   Heb jij ook een kinderwens en epilepsie in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

   Ben je een vrouw met een kinderwens en slik je tegen epilepsie? Dan kun je dit overleggen met je behandeld arts. Sommige medicijnen kunnen effect hebben op het ongeboren kind tijdens de zwangerschap.