Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe maak je een keuze?

Bestaat de kans dat jullie kind een ernstige aandoening erft? Dan kun je verschillende dingen doen. Wat is mogelijk en wat past bij jou of jullie?

Wel of niet medisch ingrijpen

Je kunt gewoon zwanger proberen te worden, zonder medisch ingrijpen. Of, als dat mogelijk is, kiezen voor PGD of donorzaad of donoreicellen. Soms laten mensen hun ongeboren kind onderzoeken. Ze kiezen na een slechte uitslag voor een zwangerschapsbeeïndiging of bereiden zich voor op een kind met een aandoening. Je kunt ook adoptie- of pleegouder worden of besluiten geen kinderen te krijgen.

Praat er over met je (eventuele) partner

Welke keuze past bij jullie? Als je een partner hebt, maak je keuzes over kinderen krijgen meestal samen. Geen mens is hetzelfde en het is dus niet vreemd, als jullie verschillend over dingen denken en voelen.

Naar de klinisch geneticus

Je kunt ook met de klinisch geneticus, genetisch consulent of psychosociaal werker de verschillende mogelijkheden bespreken. Ook (en juist) als je er nog helemaal niet uit bent. Of als je er samen niet uit komt. Bij de polikliniek helpen ze jou en jullie een keuze te maken die past.
Kom je nog niet bij een polikliniek klinisch genetica? Vraag dan een verwijzing aan je (huis)arts.

Ook Amir en Myrna, Julie en Bas, Marieke, Lin, Sharon en Sebastiaan stonden voor deze keuze. Wat waren hun overwegingen?

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven

Vragen voor een bezoek aan de klinisch geneticus

Wat zou je nog willen weten over de aandoening die jouw kind kan erven?
Wat wil je mogelijk nog weten over de erfelijkheid van de aandoening?
Als je prenatale diagnostiek, embryoselectie/PGD of donorzaad of -eicel overweegt, weet je al of je hiervoor in aanmerking komt?
Hoe denk jij over de verschillende mogelijkheden? Waar gaat je voorkeur op dit moment naar uit? Wat zijn de voor- en nadelen voor jou?
Hoe denkt je partner erover?
Waar zijn jullie nog niet uit?
Pdf