Overslaan en naar de inhoud gaan

Donorzaad en donoreicel

Soms komt de aanleg voor een erfelijke ziekte van één of van beide partners. Door gebruik te maken van een donor kan voorkomen worden dat een kind de aanleg erft.

Donorzaad

Is het de man die de erfelijke aanleg heeft? Dan kan een zaaddonor gezocht worden. De vrouw krijgt het zaad van de donor dan ingebracht
in het ziekenhuis of ze kan het thuis zelf doen.

Donoreicel

Is het de vrouw die de erfelijke aanleg heeft? Soms heeft het zin om een donor te zoeken van de eicel. Deze vrouw die de eicel afgeeft (de donor) krijgt dan een ivf-behandeling. De eitjes worden in een laboratorium bevrucht met het zaad van de toekomstige vader. Een bevruchte eicel kan daarna in de baarmoeder van de toekomstige moeder worden geplaatst.

Bekende of onbekende donor

In verschillende ziekenhuizen in Nederland kun je een behandeling krijgen met donorzaad of donoreicellen. Sommige mensen kiezen voor een bekende donor, bijvoorbeeld een vriend(in) of een familielid dat de erfelijke aanleg niet heeft.
Andere mensen kiezen voor een onbekende donor uit een zaadcelbank of eicelbank.
Niet alleen jij, maar ook de donor moet een aantal medische testen doen voordat de behandeling kan beginnen.

Overwegingen rond donorzaad of donoreicel

Niet biologisch eigen kind

Kiezen voor een donor betekent dat het toekomstige kind niet biologisch van jullie allebei is. Voor de één speelt dat een grotere rol dan voor de ander. Wel blijkt over het algemeen (net als bij adoptie), dat de liefde er niet minder om hoeft te zijn.

Bekende of onbekende donor

Wil je een donor, dan is de vraag of je liever een bekende of een onbekende donor wilt. Als je een familielid als donor wilt, is het natuurlijk een voorwaarde dat hij of zij de erfelijke aanleg niet heeft.

Rol (van de) bekende donor

Als je voor een bekende donor kiest, bedenk dan wat het voor hem of haar betekent om biologisch ouder te worden van jouw kind. In hoeverre wil de donor betrokken zijn bij het kind? Hoe kijken jullie als ouders hier tegenaan? Het is belangrijk om het er van tevoren samen over te hebben. Samen als stel maar ook samen met de donor.

Onbekende donoren

Onbekende donoren zijn nooit betrokken bij het kind of de opvoeding. Sommige mensen vinden dat een voordeel. Maar sinds 2004 kan een kind via het landelijke donorregister wel contact opnemen met zijn of haar biologische ouder. Andersom kan dit overigens niet: een onbekende donor krijgt geen informatie over de kinderen die uit zijn zaadcellen of haar eicellen zijn geboren.

Wachtlijsten en buitenland

Omdat er maar weinig onbekende donoren zijn, zijn de wachtlijsten hiervoor vaak lang. Soms gaan mensen om die reden naar het buitenland. Je arts kan meer informatie geven en de voor- en nadelen toelichten.

Eiceldonatie is belastend

Vraag je een bekende om een eicel te geven? Besef dan dat je van haar vraagt dat ze een ivf-behandeling ondergaat. Zij krijgt een hormoonbehandeling die invloed heeft op haar lichaam en stemming. Daarna worden er eicellen weggehaald (eicelpunctie). Ze moet ook regelmatig naar het ziekenhuis.

Lees ook het verhaal van Emma.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven.

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.