Overslaan en naar de inhoud gaan

Spontaan zwanger proberen te worden

Je kunt er voor kiezen om te proberen gewoon zwanger te worden en geen onderzoek te laten doen.

Overwegingen

Ernst aandoening

Toekomstige ouders kunnen het risico op een erfelijke aandoening accepteren. Bijvoorbeeld als de erfelijke aandoening niet heel ernstig is. Het kan een rol spelen of een aandoening pas later in het leven begint. Het kan ook zijn dat je hoopt dat er in de toekomst een behandeling voor de klachten komt. Misschien weet jij of je partner uit ervaring dat er goed met de aandoening te leven valt. Of hebben jullie het vertrouwen de eventuele extra zorg aan te kunnen, mogelijk met steun van familie en/of vrienden.

Grote of kleine kans

Het maakt natuurlijk uit hoe groot de kans is dat jullie toekomstige kind de aandoening erft. Bij een kleine kans zul je mogelijk niet zo snel voor een medisch traject kiezen. Iedereen ervaart een 'kans' anders. Heb je nog vragen hierover, bespreek ze dan met de klinisch geneticus.

Niet alles wat kan, hoeft

Je hoeft geen gebruik te maken van de (medische) mogelijkheden die er zijn. Het kan beter voelen om het leven te nemen zoals het komt. Als je het zo ziet, zul je eerder kiezen voor zwanger zonder medisch onderzoek of ingrijpen dan voor prenatale diagnostiek of PGD.

Levensovertuiging of geloof

Voor sommige mensen past Embryoselectie/PGD en/of zwangerschapsbeëindiging na prenatale diagnostiek niet bij hun geloof of levensovertuiging.

Medisch gedoe

Sommige mensen hebben geen zin in belastende medische behandelingen zoals bij prenatale diagnostiek of embryoselectie PGD (en dus ivf).

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven.

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.