Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereiden op kind met ziekte

Als jullie besloten hebben om jullie kind te laten komen, komt er van alles op je af. Omdat je al weet dat je kind een ziekte heeft, kun je je voorbereiden.

Zorg na de geboorte

Bij sommige aandoeningen kunnen artsen direct na de geboorte de goede medische zorg geven. Het kan prettig zijn om daar alvast over te praten met de arts die jouw kind gaat behandelen. Je kunt met hem of haar doornemen hoe het zal gaan. Zo overvalt het je allemaal minder. Je weet dan bijvoorbeeld hoe lang je kind nog in het ziekenhuis zal blijven. En of er opvang nodig zal zijn voor andere kinderen (als je dit hebt). Zodat jullie bij de baby kunnen zijn.

Omschakelen

Misschien moet je erg wennen. Het kost soms even tijd om je baby weer als een gewenst kind te gaan zien. Het besluit om dit kind te laten komen kan ook rust geven. En ruimte om er ook van te mogen genieten.

Afscheid

Bij sommige ziektes kan het kind na de geboorte overlijden. Misschien willen jullie al nadenken over het afscheid. Bijvoorbeeld of jullie je kind willen begraven of cremeren. Of hoe je tegenover eventueel lichamelijk onderzoek van het kind staat. Jullie kunnen je vragen hierover aan de arts stellen.

Terug naar Wat na een slechte uitslag.
Lees verder bij Zwangerschap wel of niet afbreken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Reacties van anderen

Vaak krijg je steun van anderen als je een kind krijgt met een aandoening. Sommige ouders merken dat niet iedereen ze begrijpt. Sommige ouders krijgen ook vervelende reacties. Hierover gaat het filmpje 'Heb jij je niet laten testen dan?':