Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereiden op kind met aandoening

Als jullie besloten hebben om de zwangerschap uit te dragen, komt er van alles op je af. Omdat je al weet dat je kind een aandoening heeft, kun je je voorbereiden.

Medische zorg na de geboorte

Bij sommige aandoeningen kunnen artsen direct na de geboorte passend medische opvang geven. Het kan prettig zijn om daar alvast over te praten met de arts die jouw kind zal gaan behandelen. Je kunt met hem of haar doornemen hoe het zal verlopen. Zo overvallen bepaalde dingen je minder. Je weet dan bijvoorbeeld hoe lang je kind nog in het ziekenhuis zal blijven. En of er opvang nodig zal zijn voor eventuele andere kinderen, zodat jullie bij de baby kunnen zijn.

Omschakelen

Misschien moet je flink omschakelen. Het kan even tijd kosten om je baby weer opnieuw als een gewenste baby te gaan zien. Het besluit om dit kind te laten komen kan ook rust geven. Of ruimte om ook te mogen genieten, naast de zorgen die er zijn.

Afscheid

Weet je dat je kind na de geboorte kan overlijden? Misschien willen jullie al nadenken over of het afscheid. Bijvoorbeeld of jullie je kind willen begraven of cremeren en hoe je tegenover eventueel lichamelijk onderzoek van het kind staat. Jullie kunnen je vragen hierover aan de arts stellen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Reacties van anderen

Vaak krijg je steun van anderen als je een kind krijgt met een aandoening. Sommige ouders merken dat niet iedereen ze begrijpt. Sommige ouders krijgen ook vervelende reacties. Hierover gaat het filmpje 'Heb jij je niet laten testen dan?':

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.