Overslaan en naar de inhoud gaan

Afbreken zwangerschap

Kies je ervoor de zwangerschap af te breken? In Nederland kan dit in een abortuskliniek (als je niet langer zwanger bent dan 22 weken) of in het ziekenhuis. 

Hoe gaat een zwangerschapsafbreking

De manier waarop de zwangerschap wordt afgebroken, hangt af van hoe lang je zwanger bent. Het afbreken van een zwangerschap tot 22 weken kan in een abortuskliniek. Maar meestal wordt een zwangerschap van meer dan 20 weken afgebroken door de bevalling op te wekken. Dat gebeurt in het ziekenhuis. Je partner of een ander vertrouwd persoon kan bij je blijven.
Voor de verwerking kan het goed zijn als je de bevalling bewust meemaakt, hoe zwaar dat ook kan zijn.
Hoe het allemaal precies zal gaan, hoor je in het ziekenhuis.

Afscheid nemen

Na de bevalling kunnen jullie afscheid nemen van je kind. Veel mensen vinden het fijn om hun kind nog een tijd vast te houden. Hem of haar goed te bekijken. Dat is vaak niet zo eng als je van tevoren misschien dacht.
Als de aandoening zichtbaar is, kan het beter tot je doordringen dat je kind deze aandoening echt had.

Onderzoek overleden kind

Soms bespreekt de arts met jullie of je overleden kind mag worden onderzocht. Dat is meestal bedoeld om meer informatie te krijgen over de oorzaak van de ziekte of afwijking. Soms wordt door dit onderzoek pas duidelijk of het om een erfelijke aandoening gaat. En of een volgend kind deze aandoening ook kan hebben.
Jullie bepalen zelf of je toestemming geeft voor zo’n onderzoek en voor welke onderzoeken je toestemming geeft. Het kan gaan om beeldvormend onderzoek (MRI-scan), schouwen of om obductie. Bij schouwen wordt jullie kind alleen van buiten bekeken. MRI-onderzoek bekijkt jullie kind van binnen. Obductie is een onderzoek van de buitenkant en de binnenkant van de baby. Soms stelt de arts voor MRI-onderzoek én obductie te doen. Jullie bepalen zelf voor welke onderzoeken je toestemming geeft.

Begraven, cremeren, aangeven

Vanaf een geboorte bij 24 weken zwangerschap, moet het kind volgens de wet worden begraven of gecremeerd. Ook moet jullie kind worden ingeschreven bij de burgerlijke stand.
Was je korter zwanger, dan bepalen jullie zelf wat er met je kind gebeurt. Soms helpt het mensen bij het afscheid nemen om hun zoon of dochter te cremeren of te begraven. Je kunt je kind ook in het ziekenhuis laten.
Sommige mensen vinden het fijn hun kind bij te schrijven in hun trouwboekje. Of zij geven de geboorte aan bij de gemeente. Het is een manier om je kind een plek te geven.
Sinds februari 2019 kan je zoon of dochter ingeschreven worden in het personenregister van de Basisregistratie personen (BRP). Ook als jouw kind in het verleden is overleden bij de geboorte, kan hij of zij alsnog geregistreerd worden. Het maakt niet uit hoe lang dat geleden is. 

Lees verder over Emoties na afbreken zwangerschap.
Ga terug naar Zwangerschap wel of niet afbreken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.