Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom DNA-onderzoek

Om vast te stellen of je een erfelijke ziekte (geërfd) kunt hebben of door kunt geven, is soms DNA-onderzoek mogelijk.

Je bepaalt zelf of je DNA-onderzoek doet

Je bepaalt altijd zelf of hij of zij DNA-onderzoek wil laten doen. Kom je ervoor in aanmerking? Dan bespreekt de klinisch geneticus met jou de voor- en nadelen en de mogelijke gevolgen van een uitslag.
Of je wilt weten of je de aandoening hebt, kunt krijgen, of doorgeven, is tenslotte persoonlijk. Je bepaalt het dus zelf. Ook als je eerst al hebt ingestemd met een DNA-onderzoek, dan kun je het later nog stop zetten.

Stel je vragen over DNA-onderzoek

Om een besluit te nemen dat bij jou past, is het belangrijk dat je genoeg informatie hebt. Stel al je vragen en bespreek je overwegingen met de klinisch geneticus of een andere medewerker van de polikliniek Klinische Genetica.

Redenen om DNA-onderzoek te doen

  • Jij hebt (of je kind heeft) klachten en het is niet duidelijk of dat door een erfelijke ziekte komt. Dan kom jij (of je kind) misschien in aanmerking voor diagnostisch DNA-onderzoek.
  • Er zit een erfelijke ziekte in jouw familie, en je wilt weten of je de aanleg voor een (autosomaal-dominante) ziekte ook kunt krijgen of doorgeven. Lees dan over voorspellend DNA-onderzoek.
  • Je vraagt je af of jouw kind (ook) een DNA-onderzoek kan krijgen. Lees dan over kinderen en DNA-onderzoek.
  • Je vraagt je af of jij en je partner misschien drager zijn van dezelfde (recessief overervende) ziekte en deze ziekte kunnen doorgeven. Lees dan meer over dragerschapstesten.
  • Je wilt voorkomen dat een (toekomstig) kind een erfelijke ziekte krijgt van jou en/of je partner. Lees dan over embryoselectie/PGD.
  • Je wilt weten of je ongeboren kind een erfelijke ziekte heeft die in de familie voorkomt. Dit is vaak vast te stellen met DNA-onderzoek van je ongeboren kind
  • Je wilt weten of je pasgeboren baby een van de hielprik-ziektes heeft.
  • Je wilt graag medicijnen die beter werken, of minder bijwerkingen hebben. Soms is al farmacogenetisch onderzoek mogelijk.
  • Je wilt tegen betaling DNA-onderzoek laten doen. Lees dan over thuistesten via internet.

Lees hier over de ervaringen van Marion, Desiree, Ger en Leoni.