Overslaan en naar de inhoud gaan

Stiff person syndroom, verworven

De verworven vorm van stiff person syndroom is een ziekte van het zenuwstelsel. ‘Verworven’ betekent dat een ziekte niet aangeboren is. Misschien wordt stiff person veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Maar de precieze oorzaak is nog niet bekend.

Bij dit syndroom trekken de spieren zich aldoor samen, vooral de spieren van de romp, de armen en de benen. Bij stress of bij harde geluiden kan het erger worden. Het lichaam kan verstijven. Bewegen of lopen kan dan moeilijk zijn.

Onze afweer verdedigt ons lichaam tegen ziekteverwekkers van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Maar soms maakt het afweersysteem stoffen, die zich tegen het eigen lichaam keren. Daardoor ontstaan auto-immuun ziekten. Bij deze vorm van stiff person keert de afweer zich waarschijnlijk tegen delen van het zenuwstelsel. Daarom is het vermoedelijk een auto-immuun ziekte.

Er is ook een erfelijke vorm van stiff person syndroom, die vlak na de geboorte tot uiting komt.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Stiff person syndroom, verworven
   Moersch-Woltmann syndroom
   SMS
   Stiff man syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De verworven vorm van stiff person syndroom wordt vermoed op grond van bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden vastgesteld met bloedonderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Stiff person kan niet genezen. Medicijnen kunnen de kenmerken verminderen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de miljoen mensen hebben de verworven vorm van het stiff person syndroom, daarvan zijn er meer vrouwen dan mannen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De precieze oorzaak van de verworven vorm van stiff person syndroom is nog niet bekend, daarom is ook niets te zeggen over erfelijkheid. Waarschijnlijk gaat het om een auto-immuunziekte.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.