Overslaan en naar de inhoud gaan

Pierre Robin sequentie

Een kind met Pierre Robin sequentie heeft vaak een te kleine kaak, een tong die naar achteren zit en een schisis. Pierre Robin sequentie is aangeboren. De kenmerken verschillen per kind.

Na de geboorte heeft het kind moeite met zuigen, slikken en ademhalen. Ook kunnen er oor- en spraakproblemen zijn. Maar als de klachten goed behandeld worden zijn er meestal geen beperkingen.

Pierre Robin ontstaat in het begin van de zwangerschap. Mogelijk gebeurt dan het volgende: de onderkaak groeit niet goed, door bijvoorbeeld te weinig vruchtwater. Omdat de onderkaak te klein is, komt de tong boven in de mond te liggen. Daardoor is er voor het verhemelte niet genoeg ruimte om dicht te gaan. Zo kan een schisis ontstaan. Later zakt de tong dan achter de keel in, omdat er te weinig plaats is, door de te kleine kaak.

De Pierre Robin sequentie is echter vaak onderdeel van een andere aandoening. Die aandoening kan wel beperkingen geven.
Aandoeningen waar Pierre Robin bij voor kan komen zijn onder andere het Stickler syndroom, CCMS, Treacher Collins en OPD.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.