Overslaan en naar de inhoud gaan

Cerebro-costo-mandibulair syndroom

Iemand met cerebro-costo-mandibulair syndroom (CCMS) heeft problemen met de hersenen, de ribben en de kaak. De oorzaak is een fout in een gen. Iemand met CCMS heeft niet altijd alle kenmerken.

Baby’s met CCMS hebben bijna altijd een te kleine kaak met een kleine kin en mond. Daardoor kan de tong meer naar achteren in de mond liggen. Ook hebben ze vaak een schisis. Deze kenmerken samen heten Pierre Robin Sequentie. Door deze kenmerken kunnen baby’s problemen hebben met eten en ademen.
Vaak zijn ook de ribben van baby’s met cerebro-costo-mandibulair syndroom niet goed gegroeid. Dan is de ribbenkast vaak kleiner dan normaal. Ook daardoor kunnen baby’s moeite hebben met eten en ademhalen. Deze problemen moeten vaak behandeld worden.

Bij ongeveer de helft van de kinderen met CCMS groeit de rug bij het opgroeien krom (scoliose). Ongeveer de helft van de kinderen heeft een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke beperking, .
 
Soms heeft iemand met CCMS ook nog andere kenmerken zoals:

De meeste kinderen met CCMS worden ouder dan 1 jaar. Veel mensen met deze aandoening zijn in staat om een actief leven te leiden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN