Overslaan en naar de inhoud gaan

Stickler syndroom

Stickler syndroom is een erfelijke ziekte van het bindweefsel van vooral het hoofd en gezicht, de ogen, de oren en de gewrichten. Bindweefsel zit in heel veel delen van het lichaam en geeft ondersteuning. De oorzaak van dit syndroom is een verandering in een gen.

Kenmerken van Stickler syndroom zijn:

  • het hoofd en gezicht kunnen er anders uitzien. Iemand kan bijvoorbeeld een plat gezicht hebben met grote ogen en een kleine neus. Iemand kan geboren worden met schisis, een kleine kin hebben en een tong die te ver naar achter in de mond ligt. Dat heet Pierre Robin sequentie
  • problemen met de ogen zoals bijziendheid, problemen met het glasvocht, netvliesloslatingen, staar en een te hoge druk in de ogen (glaucoom)
  • problemen met de oren. Kinderen hebben vaak last van lijmoren. En ze kunnen slechthorend zijn of worden
  • problemen met de botten en gewrichten. Jonge kinderen en jong-volwassenen kunnen heel soepele gewrichten hebben. Vaak krijgt iemand op jonge leeftijd artrose. Dat kan zo ervoor zorgen dat iemand al voor de leeftijd van 40 jaar een nieuw gewricht nodig heeft. Ook kan iemand bijvoorbeeld een kromme rug (scoliose) krijgen.

Welke kenmerken iemand precies krijgt en hoe ernstig ze zijn, verschilt per persoon.

De afwijkingen aan de ogen die bij het Stickler syndroom voorkomen, komen ook voor bij het syndroom van Wagner. Maar bij het syndroom van Wagner zijn er geen andere kenmerken.
 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN