Maple syrup urine disease (MSUD)
Iemand met maple syrup urine disease (MSUD) kan sommige stoffen uit het eten niet goed veranderen in stoffen die je lichaam nodig heeft. Omdat die stoffen niet worden veranderd, komen er te veel van deze stoffen in het lichaam. Dit kan voor schade zorgen in de hersenen en in andere organen. MSUD is een stofwisselingsziekte. De oorzaak is een afwijking in een gen. Welke kenmerken iemand heeft en hoeveel kenmerken, is van persoon tot persoon verschillend.
Meestal beginnen de kenmerken snel na de geboorte. Vaak hebben kinderen problemen met eten of geven ze veel over. Ook kunnen ze weinig energie hebben. Sommige kinderen hebben een achterstand in de ontwikkeling. Bij kinderen MSUD kan de plas zoet ruiken.
Als een kind geen behandeling krijgt voor MSUD, kan hij of zij last krijgen van epilepsie of in coma raken. Maar ook kinderen die wel behandeld worden, hebben daar soms last van. Ook kunnen kinderen door de klachten overlijden.
Soms beginnen de klachten op jonge kinderleeftijd als kinderen ziek zijn of moeten overgeven. Dan gaat het vaak om milde klachten. Maar als MSUD niet behandeld wordt, kunnen kinderen een achterstand in de ontwikkeling en andere problemen met de gezondheid krijgen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Branched chain ketoaciduria
BCKD deficiency
Vertakte keten-ketozuurdehydrogenasedeficiëntie -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
In Nederland krijgen de meeste baby’s de hielprik. Dit gebeurt in de eerste week na de geboorte. Met de hielprik wordt ook gekeken of een baby MSUD heeft. Als dokters vroeg kunnen vaststellen dat een baby MSUD heeft, kan de behandeling zo snel mogelijk beginnen. Zo kunnen ze eventuele schade bij het kind zo klein mogelijk houden.
Dokters kunnen denken dat het om maple syrup urine disease gaat als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan, en met onderzoek van het bloed en de plas. Dokters kunnen zeker weten dat het om deze aandoening gaat door onderzoek van een weggenomen stukje huid (biopt) en door DNA-onderzoek te doen. -
Is er behandeling voor deze ziekte?
MSUD kan niet genezen maar kan meestal goed behandeld worden. Dat gebeurt met een dieet met weinig eiwitten en met medicijnen. Een dokter en diëtist helpen mensen hierbij.
-
Hoe vaak komt het voor?
Er zijn in Nederland ongeveer 16 mensen met MSUD.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak van MSUD is een fout in het BCKDHA-gen, BCKDHB-gen of DBT-gen.
Het BCKDHA gen ligt op chromosoom 19, op de lange (q) arm op plek 13.2 (19q13.2). Het BCKDHB gen ligt op chromosoom 6, op de lange (q) arm op plek 14.1 (6q14.1). En het DBT gen ligt op chromosoom 1, op de korte (p) arm op plek 21.2 (1p21.2).
Door de fout in één van deze genen kunnen bepaalde stoffen uit het eten niet goed worden veranderd in stoffen die je lichaam nodig heeft. Dan komen er te veel van deze stoffen in het lichaam. Dit kan voor schade zorgen in de hersenen en in andere organen. Dit zorgt voor de kenmerken van MSUD. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, MSUD is erfelijk. Iemand kan de aandoening krijgen als hij of zij het gen met de fout van beide ouders erft. Dit noemen we autosomaal recessieve overerving.
-
Kinderwens
Heb je kans op (nog) een kind met MSUD en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Je kunt bij je dokter informeren of embryoselectie (PGT) mogelijk is.
-
Meer info voor patiënten
- Volwassenen, Kinderen en StofwisselingsziektenInformatie en lotgenotencontact
- Huisartsenbrochure Neurodegeneratieve stofwisselingsziekten. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure horen een apart te downloaden: bijlage een brief voor de huisarts een brief voor de patiënt
- Maple syrup urine disease Informatie voor ouders in het kader van de neonatale hielprikscreening (RIVM)
- HielprikKorte, algemene informatie
- Familie vertellen over het dragerschap voor een stofwisselingsziekteInformatie en tips
- MSUD Family Support GroupInformatie in het Engels van de Amerikaanse patiëntenorganisatie
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
- Engels filmpje over Grayson McGillToen hij getest werd voor een hartoperatie ontdekten artsen dat hij MSUD heeft
-
Meer info voor artsen
- Zorgpad Maple syrup urine diseaseInformatie voor behandelaars
- Huisartsenbrochure Neurodegeneratieve stofwisselingsziekten. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure horen een apart te downloaden: bijlage brief voor de huisarts brief voor de patiënt
- Spiekboekje HielprikscreeningInformatie over ziektes (RIVM, juni 2022). Beknopte informatie voor professionals
- Orphanet
- INVEST Website van de Internisten voor Volwassenen met een Erfelijke Stofwisselingziekte (INVEST) met achtergrondinformatie, expertisecentra en noodprotocollen
- GeneReviews
-
Expertisecentra
- Expertisecentra voor deze aandoening:
-
- Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten
- Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 4840
- metaboolcentrum@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
- De expertisecentra hieronder richten zich op de groep van aandoeningen waar de aandoening onder valt, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen:
-
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Erfelijke Metabole Ziekten
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink